Nebezpečný virus vám může ukrást peníze i PIN k telefonu. Řádí i v Česku

Odborníci varují před velmi rozšířeným virem napadajícím mobilní telefony s operačním systémem Android. Jde o virus TrickMo, který je podle webu Bleeping Computer sice známý od roku 2019, v poslední době ale, zdá se, nabral mezi hackery na popularitě. Kyberbezpečnostní společnost Zimperium totiž nedávno odhalila přes 40 jeho variant.

TrickMo umí zachycovat jednorázové kódy používané pro přihlašování do aplikací, zvládá nahrávat obrazovku telefonu, přenášet data či vytvářet falešné přihlašovací stránky u některých aplikací. Nové varianty pak dokáží také krást PIN kódy či gesta k odemknutí obrazovky. 

To vše umožňuje hackerům získat prakticky úplnou kontrolou nad napadeným zařízením, včetně všech na něm uložených dat, a to dokonce i když je telefon uzavřen. To pak útočníci většinou využívají k získání přístupu k bankovnímu účtu. Napadají takto ale také účty na streamovacích platformách, internetových tržištích a e-shopech, podnikových aplikacích atd.

[chooze:article;value:578514]

Celkem už takto bylo napadeno nejméně 13 000 zařízení napříč světem, a to i v České republice, skutečný počet je ale pravděpodobně vyšší. Nejvíce obětí společnost Zimperium zaznamenala v Kanadě, Německu, Turecku a Spojených arabských emirátech.

Virus se většinou šíří prostřednictvím takzvaného phishingu, tedy skrze zprávy, které předstírají, že jsou od oblíbených sociálních sítí, bank, úřadů a dalších důvěryhodných organizací. Odkazy v nich ale obsahují právě škodlivý kód, který způsobí nakažení zařízení. Lidé by si proto měli dávat pozor na zprávy, jejichž autora s jistotou neznají nebo působí podezřele, a především neklikat na odkazy v nich.

Trik, který ocení snad každý. Tlačítko zpět vám usnadní psaní zpráv v telefonu (8/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.