Tři sražené děti za týden. Dejte jim reflexní prvky, apelují záchranáři i policie

Jen za sedm dní musely bezpečnostní složky v Moravskoslezském kraji řešit tři případy dětí zraněných na silnicích. "V oblasti hrudníku byl zraněn 13letý chlapec po střetu s osobním autem v Ostravě. Lékařská posádka jej zajistila krčním límcem, uložila do vakuové matrace, podala nitrožilně léky a infuzní roztok," popsal první nehodu z desátého října mluvčí moravskoslezských záchranářů Lukáš Humpl.

Další nehodu, ze středy, popsal policejní inspektor Jan Segsulka. "V Ostravě Mariánských horách na ulici 28. října devítiletý chlapec zřejmě dostatečně nevěnoval pozornost provozu a při přebíhání komunikace na tramvajovou zastávku si nevšiml právě přijíždějící tramvaje. Narazil do zadní části vozu," uvedl. Podle Humpa se zranil na noze a ošetřili ho záchranáři.

[chooze:article;value:575329]

​"Desetiletou dívku srazilo osobní auto v Třinci. S poraněním hlavy ji ošetřovala pozemní lékařská posádka, a to spolu s leteckými záchranáři," informoval Humpl o druhé středeční srážce.

"U kraje silnice, která je bez chodníků pro pěší a přechodů pro chodce, šla žena se svou dcerou. Dívka znenadání začala přecházet na druhou stranu silnice v době, kdy přijíždělo osobní vozidlo. Řidič již pro krátkou vzdálenost nemohl zcela zabránit střetu, ale strhl řízení do příkopu mimo komunikaci," doplnil inspektor. Všechny děti skončily ve Fakultní nemocnici Ostrava.

Policisté i záchranáři proto vyzývají k opatrnosti. "Během podzimních dní, kdy ubývá denního světla, mohou na ulicích řidiči děti snadněji přehlédnout. Jejich bezpečnost mohou výrazně zvýšit reflexní prvky na oděvu, či baťůžku. Děti jsou však rovněž ohroženy menší zkušeností v silničním provozu nebo horším odhadem rizika," varoval Humpl.

[chooze:article;value:578920]

​"Vzhledem k posunu denní doby a tím i zhoršené viditelnosti mohou být cesty do školy nebo práce nebezpečnější. Je třeba dbát zvýšené opatrnosti, ať se již jedná o přecházení komunikace mimo přechod pro chodce, nebo na něm. Poctivé rozhlížení se a navázání očního kontaktu s řidičem přijíždějícího vozidla je základ, který musíme také připomenout," doplnil ho Segsulka.

"Dbejte na správné reflexní oblečení a doplňky, aby vás a vaše děti nebylo možné přehlédnout. Nakonec také řidiči všech motorových vozidel, buďte s ubývajícím denním světlem předvídavější a opatrnější," dodal.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.