Ukrajina dá území Rusku, pak bude v NATO. Západ to plánuje, tvrdí Zelenskyj

Někteří západní politici podle Zelenského chtějí s Ruskem vyměnit okupovaná ukrajinská území za členství země v Severoatlantické alianci, řekl v rozhovoru pro deník Financial Times. "Nikdy nám to neřekli. Bojí se to říct," kritizoval Zelenskyj to, že ho údajně do takových jednání nezapojili.

"Dejte to otevřeně na stůl. Ne prostřednictvím nějaké třetí strany. Mluvte s námi," vyzval ukrajinský prezident. Otevřený je prý návrhům ostatních zemí, pokud budou "skutečné" a nebudou podkopávat jeho vlastní plány. "Brazílie, máte plán? Výborně. Nejsme proti nabídce z Číny. Ale chlapi, prosím vás, nerozdělujte nás," dodal.

[chooze:article;value:579027]

​Zelenskyj v rozhovoru zopakoval, že přijetí Ukrajiny do NATO je jediný způsob, jak země může přežít ruskou invazi. "Nemůžeme být příliš silní, aniž bychom měli pozvánku, která posílí naše diplomatické cesty k ukončení války," řekl.

​Ukrajinský prezident ve středu představil svůj pětibodový mírový plán. Jeho prvním a zřejmě i nejdůležitějším bodem je přijetí do NATO. Zatím ale nedostal žádné jasné záruky a reakce jsou spíše chladné a váhavé.

[chooze:article;value:578829]

Fico se bojí světové války

Ve středu v Bruselu před jednáním ministrů obrany zemí NATO generální tajemník aliance Mark Rutte podle webu Politico řekl, že spojenci sice "pevně stojí" za Kyjevem, ale to neznamená, že by mohl říci, že podporuje celý plán. Přijetí Ukrajiny do NATO podle něj není otázka jestli, ale kdy.

Kategoricky proti plánu se podle portálu Pravda postavil slovenský premiér Robert Fico. "Proč by Ukrajina neměla být členským státem NATO? Protože to je dobré tak akorát k tomu, aby to vyvolalo třetí světovou válku," řekl.

[chooze:article;value:579233]

​"Reakce na plán vítězství je úplně stejná jako na Patrioty, F-16. Ale musíme to udělat. Je to jediný způsob, jak můžeme přežít," reagoval Zelenskyj. "Válka neskončí, dokud Putin nebude mít pocit, že musí skončit. A on rozumí pouze síle," dodal.

Objevují se ale i příznivci. "Pokud jde o pozvání Ukrajiny do aliance, jsme této možnosti otevřeni a jednáme o tom s našimi partnery," řekl v sobotu podle webu fakti.bg francouzský ministr zahraničí Jean-Noel Barot.

Musíme znovuobjevit kuráž

Předsedkyně Evropského parlamentu Roberta Metsola pozvánku Ukrajiny do NATO označila jako "vyslání důležitého signálu". "Musíme znovuobjevit vůdcovství a kuráž, kterou Ukrajinci prokazují na bojišti," řekla na společné konferenci s ukrajinským prezidentem poté, co ve čtvrtek v Bruselu plán představil lídrům zemí EU.

[chooze:article;value:579302]

​V rámci naléhání na evropské státníky pak Zelenskyj ve své rétorice přitvrdil. "Buď bude mít Ukrajina jaderné zbraně, které jí poskytnou ochranu, nebo se musí stát součástí nějaké aliance. A kromě NATO žádnou jinou podobně efektivní alianci neznáme," řekl ve čtvrtek podle deníku The Telegraph.

Členství Ukrajiny v alianci nebo její vyzbrojení jadernými zbraněmi ale kategoricky odmítá okupantský režim ruského prezidenta Vladimira Putina. Zelenského výroky v pátek podle webu The Moscow Times označil za "nebezpečnou provokaci". "Každý krok tímto směrem bude následovat odpovídající reakce," prohlásil.

Je čas jednat o míru

Už od počátku konfliktu řada lidí volá po vyjednávání o míru. Otázkou ale nadále zůstává, za jakých podmínek by probíhalo. Západ a Ukrajina, minimálně navenek, trvají na tom, že by mělo probíhat až ve chvíli, kdy bude Rusko v pozici slabšího.

Německý kancléř Olaf Scholz ve středu podle The Moscow Times prohlásil, že je načase "prozkoumat, jak se můžeme dostat do situace, že tato válka nebude pokračovat donekonečna". "Je pravda, že když se nás ptají, zda budeme mluvit i s ruským prezidentem, odpovídáme: ano, budeme," řekl.

[chooze:article;value:578927]

​Ruská invaze na Ukrajinu v plném rozsahu propukla 24. února 2022. Od té doby se země brání a ve válce měly zemřít už statisíce vojáků. Vyvolala taky rozsáhlou uprchlickou krizi. V posledních měsících Ukrajinci na východní frontě, zejména v Doněcké oblasti, utrpěli značné ztráty a Rusům se daří postupovat. Ukrajinci od srpna kontrolují část ruského území.

Ukrajině se daří přežívat i díky západní pomoci, která ale podle Zelenského přichází pozdě. Právě v Bruselu ve čtvrtek Rutte přislíbil další. O novémm vojenském balíku nedávno rozhodl i americký prezident Joe Biden.

Proti Ukrajincům bojují už i Severokorejci. Podívejte se na reportáž Televizních novin (10/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.