Československé mince tajně unikly mezi lidi. Nyní se prodaly za statisíce

[chooze:gallery;value:37735]

​Různé nezvyklé a vzácné mince jsou mezi sběrateli velmi oblíbené. Ukázala to i nedávná dražba aukčního domu Galerie Goltzova tvrz. Ta lákala hlavně na unikátní československé zkušební ražby.

Tyto mince se nikdy neměly dostat "na světlo". Vynést je musel někdo tajně. "Zkušebních ražeb bylo jen velmi málo, pouze jednotky kusů. Některé z nich byly zničeny, ale jiné zůstaly v archivech Mincovny Kremnica. Stejně jako u známek, kdy se dostaly ven chybotisky, tak i tyto ražby se dostaly ven nějakou nelegální cestou. Zkušební ražby jsou obrovská sběratelská rarita, jsou velmi vzácné," vysvětlil majitel Galerie Goltzova tvrz Ladislav Málek.

Jedná se například o návrhy stotinových mincí, tedy něco jako haléřů, ale také haléřů. Například zkušební ražba 50stotinové mince z roku 1920 se vyšplhala ze 100tisícikorunové vyvolávací ceny na 260 tisíc korun, nový majitel s aukční přirážkou zaplatí 322 400 korun. Vyrobená je ze slitiny mědi, zinku a niklu.

[chooze:article;value:552825]

​Podobně to dopadlo třeba také u zkušební ražby 10haléře z roku 1921. Ten začínal na 180 tisících korunách, skončil na 280 tisících. S aukční přirážkou to dělá 347 200 korun. "Šest kusů zkušebních ražeb z aukce odešlo v součtu za více než 1 140 000 korun," shrnul Málek. Některé z těchto zkušebních ražeb se dražily poprvé.

Mezi zkušebními ražbami se nacházel i pětihaléř z roku 1924, což je jedna z nejvzácnějších československých oběhových mincí. Mince, která má průměr 16 milimetrů a neváží ani dva gramy, se běžně draží za statisíce korun. A nejinak tomu bylo i nyní, nový majitel si ji odnese za více než 270 tisíc korun. A to se přitom ani nejednalo o kus nejvyšší kvality.

Pražské dukáty šly na dračku

V aukci se ale objevily i jiné špeky. Naprosto unikátní cenu vybojoval zlatý třídukát Rudolfa II. vyražený v roce 1605 v Praze. Cena začínala na 1,35 milionu korun a skončila na 5,55 milionu, s aukční přirážkou je to 6 882 000 korun. Jak Málek uvedl, o tuto minci se přelo celkem sedm různých dražitelů.

Třídukát je zajímavý tím, že je odražkem stříbrného půltolaru. Podle některých zdrojů se jedná pravděpodobně o jedinou takovou minci v soukromých sbírkách.

Na více než trojnásobek základní ceny vyskočil i zlatý pražský desetidukát Ferdinanda II. z roku 1641. Asi 34gramová mince startovala na 250 tisících korunách, vyšplhala se až na 850 tisíc. S přirážkou to dělá přes milion korun.

Na některé dražené zkušební ražby se můžete podívat ve videu níže:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.