Američanům unikl přísně tajný dokument. Izrael podle něj chystá útok na Írán

Američané vyšetřují únik přísně utajovaných dokumentů jejich rozvědky. Obsahují plány Izraele na odvetný útok na Írán a v pátek se objevily na síti Telegram. Podle amerického úředníka, který mluvil pro CNN, je únik "hluboce znepokojující". Člověk obeznámený s dokumenty kanálu potvrdil jejich pravost.

Podle deníku The New York Times má jeden dokument titulek "Izrael: Letectvo pokračuje v přípravách na útok na Írán". Popisuje nedávná cvičení, kdy Izraelci trénovali prvky takového úderu. Druhý dokument podrobně popisuje, jak Izrael mění rozmístění svých raket a zbraní pro případ, že by Írán odpověděl vlastním úderem.

[chooze:article;value:579309]

​Úředníci se rozcházejí v názoru na závažnost úniku, který podle všeho neodhalil žádné nové americké kapacity. Dokumenty popisují, ale neukazují satelitní snímky. Pokud se na veřejnost nedostanou žádné další dokumenty, budou škody omezené, tvrdí někteří. Jiní úředníci varují, že jakékoli odhalení válečných plánů spojence je vážný problém.

"Pokud je pravda, že unikly izraelské taktické plány reakce na íránský útok z 1. října, je to vážný problém," řekl Mick Mulroy, bývalý náměstek ministra obrany pro Blízký východ a důstojník CIA ve výslužbě. Únik může narušit už tak vypjaté vztahy mezi Izraelem a Spojenými státy.

[chooze:article;value:579338]

​Jeden z amerických představitelů uvedl, že vyšetřovatelé zkoumají, kdo měl k údajnému dokumentu Pentagonu přístup. Každý takový únik automaticky vyvolá vyšetřování FBI ve spolupráci s Pentagonem a americkými zpravodajskými službami. FBI se k tomu odmítla vyjádřit.

Odvetný útok Izraele na Írán se očekává od počátku října, kdy Íránci na židovský stát vypálili téměř 200 balistických raket, jak popisuje BBC. Předcházela mu eskalace konfliktu Izraele a libanonského teroristického hnutí Hizballáh a zabití jeho vůdce Hasana Nasralláha.

Útoku na Izrael se věnovaly i Televizní noviny. Podívejte se na reportáž (10/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.