V Německu zatkli sympatizanta IS, plánoval útok na izraelské velvyslanectví

„Dnes večer proběhla policejní operace v Bernau u Berlína a v Sankt Augustinu u Bonnu. V Bernau byl zatčen jeden podezřelý za členství v zahraniční teroristické organizaci. V Sankt Augustinu byli naopak vyslechnuti pouze svědci a zajištěny případné důkazy,“ citoval deník Bild z vyjádření mluvčího příslušného spolkového státního zastupitelství Michaela Ramöllera.

Policejní komanda podle jeho slov v sobotu zasahovali v jednom domě v Bernau a také prohledali jeden z bytů v bytovém domě v Sankt Augustinu. V hledáčku protiteroristických vyšetřovatelů byl Libyjec (28), který je považován za příznivce teroristické organizace Islámský stát (IS).

[chooze:article;value:561120]

Na stopu muže, o němž se policie dříve nedomnívala, že by mohl představovat hrozbu, přivedl německé orgány konkrétní tip od zahraničních zpravodajských služeb. Podle těchto informací chtěl Libyjec údajně zaútočit na diplomatickou misi v Berlíně, ale zatím není jasné, jakým způsobem plánoval útok provést.

Zároveň se objevily indicie, že muž podezřelý z terorismu chtěl po útoku uprchnout ke svému strýci v Sankt Augustinu a poté vycestovat ze země. Zda o těchto plánech jeho strýc předem věděl, není momentálně jasné. Podle Spolkového generálního státního zastupitelství jeho příbuzný zatím není považován za podezřelého, ale za svědka.

Vyšetřovatelé nyní proti podezřelému stále hledají důkazy. Policisté zajistili několik mobilních telefonů a datových nosičů a prohledali několik aut. Zadržený muž má být v neděli předveden před soudce v Karlsruhe kvůli podezření z podpory takzvaného Islámského státu.

„Bezpečnost židovských institucí má nejvyšší prioritu. Dnešní razie byla úspěchem, ale zároveň varováním pro ty, kteří chtějí ohrozit život židovské komunity v Německu," řekl deníku ministr vnitra Severního Porýní-Vestfálska Herbert Reul.

Zadržený Lybijec přišel do Německa v listopadu 2022, přičemž v lednu 2023 požádal o azyl. Po osmi měsících byla jeho žádost zamítnuta a měl být deportován do Libye, k čemuž ale nedošlo a podezřelý dál žil v Bernau až dosud.

Vídní otřásl teroristický útok, několik lidí zemřelo (12/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.