Moldavsko si odhlasovalo vstup do EU. Do poslední chvíle nebylo rozhodnuto

Ve východoevropském Moldavsku hlasovali voliči o zákonu, který by zakotvil vstup země do Evropské unie do ústavy. Jednalo by se o strategický cíl, ke kterému by se moldavská vláda i všechny následující zavázaly. Členství v Evropské unii je v Moldavsku, které je často označované za nejchudší zemi Evropy, dlouhodobým tématem.

Referendum nakonec skončilo velmi těsným vítězstvím proevropských voličů. Podle portálu Politico volilo pro zavedení strategického cíle 50,4 procenta voličů. Proti bylo naopak 49,6 procenta. Celkem se referenda účastnilo 1 484 699 hlasujících.

[chooze:article;value:577608]

Po většinu času sčítání hlasů to navíc vypadalo, že zvítězí odpůrci vstupu do EU, kteří chtějí směřování země spíše na východ. Nakonec však rozhodly hlasy Moldavanů hlasujících ze zahraničí, které výsledek zvrátily.

Moldavská prezidentka Maia Sanduová se ještě během sčítání vyjádřila k možnosti zmanipulování referenda. "Zahraniční skupiny se podlým způsobem pokusily udržet náš národ v nejistotě a nestabilitě," řekla podle portálu CNN. Prohlásila také, že má důkazy o zhruba 300 tisících hlasů, které byly falešné a měly podpořit protievropské skupiny v Moldavsku.

Současně s rozhodováním o členství Moldavska v EU si také voliči vybírali nového prezidenta. Podle moldavské volební komise zvítězila v prvním kole Sanduová se ziskem 42,37 procenta hlasů. Jen těsně tak nezískala nadpoloviční většinu, a bude se tak konat druhé kolo, kde se utká s kandidátem sociálních demokratů a bývalým prokurátorem Alexandrem Stoianoglem, který měl podporu 26,02 procenta voličů.

Zelenskyj v Bruselu: Ukrajina je o krok blíž členství v Evropské unii (6/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.