Opava a Krnov viní stát za špatná protipovodňová opatření. Uvažují o žalobě

Za rozsáhlé škody způsobené povodněmi v polovině září na Bruntálsku a Opavsku je podle svazu měst jednoznačně odpovědný stát. "Situace je opravdu velmi nepříjemná a závažná. Protože to, co se stalo v obou městech, odnesly majetky a životy. Traumata lidí jim zůstanou po celý zbytek jejich života," uvedla Vladyková.

Svaz měst a obcí tuto problematiku intenzivně řeší. Jeho hlavní činností ale zůstává pouze připomínkování legislativy. Svaz by měl prý sbírat podněty od ostatních poškozených obcí a najít tak řešení, jak v budoucnu zamezit blokaci staveb v rámci protipovodňových opatření. Možné podání žaloby ale stále zůstává na rozhodnutí primátora a starosty.  

[chooze:article;value:577641]

Jedním z témat rozhovoru byla také stavba přehrady v Nových Heřminovech, o které se hovoří desítky let. "Domnívám se, že ta žaloba by mohla být akcelerátorem toho, že se stát a ti, co připravují zákony, neboli Poslanecká sněmovna a vláda, zamyslí nad tím, do jaké míry lze blokovat stavby a které je potřeba urychlit," řekla Vladyková. Právě potřeba této přehrady upozornila na problém, který má stát s výstavbou takovýchto zařízení pro ochranu měst. 

"My si velmi dobře uvědomujeme, že je potřeba chránit přírodu a naši krajinu. Nicméně zasahování určitých nevládních organizací a určitých jedinců dlouhodobě blokujících výstavby staveb kritické infrastruktury je neúnosné jak pro města a obce, tak i pro stát jako takový a toto je vlastně důsledek," dodala Vladyková. Celý rozhovor si můžete pustit pod titulkem článku.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.