Jurečka představil změny v sociálních dávkách. Majetkový test se bude týkat všech

Zásadní novinkou je pracovní bonus, který má podle ministerstva motivovat k práci. "Chceme ocenit ty rodiče a ty lidi, kteří pracují. Dávka se jim bude násobit o určité procento pracovního bonusu," uvedla vrchní ředitelka Sekce sociálního pojištění a nepojistných dávek Iva Merhautová.

Pracovní bonus se má vztahovat i na zranitelné osoby – tedy ty, kteří nemohou pracovat, jako jsou například senioři, matky dětí do čtyř let, samoživitelé s dětmi do sedmi let, pečující nebo lidé se zdravotním postižením. I jim má být dávka navýšena.

Nejvýraznější novinkou bude sloučení čtyř samostatných dávek do jedné "superdávky". Ta zahrne pracovní bonus, příspěvek na dítě, na bydlení a na živobytí. Žádost bude za celou rodinu podávat jeden člen.

[chooze:article;value:578903]

​"Pokud se člověk ocitne v jakékoli situaci, kdy mu nestačí příjmy na pokrývání jeho domácnosti, tak podá žádost a my na základě zohlednění příjmů, nákladů, počtu lidí v domácnosti a zranitelných členů stanovíme částku, která je potřebná k tomu, aby ta domácnost situaci dokázala zvládnout a dostala adekvátní podporu," sdělil ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Všichni žadatelé budou muset nově projít majetkovým testem. Bude to první krok, kterým budou muset při podání žádosti projít. "V současné době máme majetkový test pouze u hmotné nouze, čili my paradoxně testujeme ty, kteří mají ty nejnižší příjmy, a netestujeme ty, kteří mají majetek a vyšší příjmy," vysvětlila Merhautová. Zohledňovat se budou finanční úspory, vlastnictví nemovitostí nebo motorových vozidel.

O dávku bude možné požádat on-line prostřednictvím klientské zóny Jenda. Jurečka zároveň zdůraznil, že i nadále bude možné žádat i na Úřadu práce nebo na pobočkách České pošty.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.