Ceny ořechů dramaticky rostou. Využívají toho podvodníci

Když se rozhodovalo o úrodě, řidiči škrábali námrazu z aut. I pro strom na Královéhradecku to byla v květnu pořádná rána. Jeho listy měly barvu jako popel z kamen, většina z nich opadala. Teď je říjen, doba sklizně, a na stromě se urodily přesně dva ořechy.

Nepříznivé situace využívají také podvodníci. Ti, kteří naletěli, teď ve velkém plní sociální sítě. "Chytla jsem se na inzerát mladého tatínka z Moravy, který inzeroval, že ořechy sbíral a loupal s dětmi," tvrdí jedna z podvedených žen. Lákala ji výhodná cena – 150 korun za vyloupané plody. Objednala proto 12 kilogramů. Po zaslání peněz ale "dodavatelé" přestali komunikovat.

[chooze:article;value:579285]

Podvodníci sice způsobují jednotlivě škody v řádech tisíců korun, ale kriminalisté říkají, že už je sčítají. "Za trestný čin podvod v prvním odstavci hrozí pachateli dvouletý pobyt za mřížemi," upozorňuje policejní mluvčí Iva Kormošová. Policisté radí, aby lidé nekupovali zajíce v pytli a chtěli ořechy vidět předem. Už jen proto, aby si ověřili jejich kvalitu.

Podvodníků nejspíš bude přibývat, protože lidé budou dál slyšet na cenu. Stačí totiž vyrazit do obchodu a je jasné, že vlašáky začínají mít cenu zlata. Nevyloupané stojí 180 korun. 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.