Energie zlevňují. Na vytápění můžete ušetřit tisíce korun

Paní Romana žije se dvěma dětmi v podkrovním bytě. Zálohy na energie jí měsíčně spolknou čtyři tisíce korun. Letos by se jí poměrně značná část peněz mohla po vyúčtování vrátit.

"Tím, jak máme podkrovní byt, tak tady mám vlastně dost zimu, takže jsem určitě ráda, že to půjde dolů. Možná budeme mít trochu tepleji," těší se Romana.

[chooze:article;value:546580]

​Letní paniku na burzách podle analytiků odvál čas a ceny energií začínají pomalu, ale jistě klesat. Některé energetické společnosti začaly zlevňovat ještě před začátkem topné sezóny, další se teď přidávají. "My jsme byli jedním z prvních dodavatelů, kteří přistoupili k výraznému zlevnění cen," říká Karel Hanzelka z Pražské energetiky.  

"Od ledna nadcházejícího roku budeme snižovat ceny energií, a to výrazně, pro více než 700 tisíc našich zákazníků s fixací. Cena bude menší o jednu pětinu," informuje mluvčí společnosti E.ON Roman Šperňák.

[chooze:article;value:577339]

Všechny sledované komodity určené k vytápění zlevnily. Pokud se bavíme o plynu, tak ceny jsou nižší přibližně 15 %, nebo u elektřiny 8 %. Sleva je výrazná a už se propíše do rozpočtu českých domácností.

Průměrná domácnost o ploše zhruba 80 by mohla při průměrné spotřebě ušetřit až dva a půl tisíce korun. U stejně velké domácnosti, která vytápí hnědým uhlím, může roční úspora dělat téměř tři tisíce.

O tom, na jaký výkon nakonec pojedou kotle, rozhodne také průběh zimy. Předpovědi se zatím kloní k nadprůměrně teplému počasí.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.