Boj o Bílý dům vrcholí. Na Floridě láme zájem o prezidentské volby rekordy

Teploty přes 30 stupňů, dlouhé fronty, mnohdy žádný stín. První den hlasování přilákal na jihovýchodě Floridy k urnám statisíce lidí. "Ta účast je fantastická. Nikdy jsem v první den hlasování neviděla tolik lidí. Parkoviště je plné, lidé čekají ve frontě i na tom slunci," uvedla jedna z tamních obyvatelek.

Dvě hodiny čekal třeba Nestor a ostatním záviděl připravené slunečníky. Ve frontě se prý trošku spálil, ale vzdát se nechtěl. Přišel totiž podpořit Kamalu Harrisovou. "Mám z toho radost, zítra letím pryč, takže jsem chtěl přijít dnes. A letos jsou ty volby opravdu důležité," řekl.

Zato Salvatore a Hoa čekání nezvládli. Uvnitř volební místnosti byla i deset minut před jejím uzavřením fronta na tři hodiny. Republikána Trumpa tak přijdou podpořit, až bude vhodnější příležitost. "Jsme velmi spokojení s republikánskou vládou na Floridě. Hodně cestujeme do New Yorku, máme tam děti, a často říkám, jak jsem pyšná na to, že žijeme v republikánském státě," svěřila se Hoa.

[chooze:article;value:579596]

Kromě voličů se u volebních uren ukázali i dobrovolníci a skalní příznivci obou táborů. "Bohužel mám vlajku z roku 2020, nemám s rokem 2024. Ale od roku 2020 pro něj takhle jezdím a snažil jsem se i předtím, hlasoval jsem pro něj i dřív," řekl jeden z příznivců Trumpa.

"Snažíme se bojovat za práva žen, aby se o reprodukci mohly rozhodovat svobodně. Teď máme zákaz potratů po šesti týdnech. Naše vnučky mají méně práv, než měla jejich matka," zdůraznil dobrovolník podporující Harrisovou.

[chooze:article;value:579384]

V roce 2020 odvolilo necelých 11 milionů Floriďanů. Republikán Donald Trump tady tehdy současného prezidenta Joea Bidena porazil asi o 400 tisíc hlasů.

Oba prezidentští kandidáti využívají poslední chvíle před volbami a bojují o voliče hlavně v klíčových státech, jako jsou Severní Karolína nebo Wisconsin.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.