Na severu Čech se šíří žloutenka. Odhalili dvě ohniska, případů jsou už desítky

První ohnisko žloutenky typu A hygienici zachytili na Jablonecku, kde onemocnělo 44 lidí. Nemoc tam podle všeho zavlekla návštěva rodiny ze Slovenska, patrně v borůvkách dovezených jako dárek z Maďarska. "Tam k tomu došlo návštěvou příbuzných ze Slovenska. Potvrzením sekvenace toho viru byla prokázána souvislost s ohniskem, které bylo v Maďarsku," uvedla ředitelka protiepidemického odboru liberecké krajské hygienické stanice Monika Hausenblasová.

Druhé ohnisko se vyskytlo na Liberecku, kde je aktuálně 33 nemocných. Tam se nemoc šíří mezi čtyřicátníky až sedmdesátníky. V tomto ohnisku hygienici zdroj nákazy zatím ještě neodhalili.

[chooze:article;value:577154]

​Žloutence typu A se přezdívá "nemoc špinavých rukou", ale šíří se i mezi lidmi, kteří na hygienu důsledně dbají. "Určitě se to netýká jenom osob, které mají nějaké špatné hygienické návyky. Konkrétně v Liberci se to onemocnění vyskytlo u osob, který žijí úplně standardním životem," podotkla Hausenblasová.

Žloutenkou typu A se můžete nakazit prakticky kdykoliv třeba při nakupování a při cestě veřejnou hromadnou dopravou nebo na madlech eskalátorů. "Vyšší riziko nákazy je třeba v oblasti povodní, tam je potřeba, aby lidé byli velmi opatrní. Problematické mohou být i dětské kolektivy v různých vyloučených lokalitách," upozorňuje Pavel Dlouhý, primář infekčního oddělení Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem.

Prvními příznaky bývají stavy podobné chřipce, později se nemoc začne projevovat tmavou močí a světlou stolicí a nakonec zežloutnutím kůže a očního bělma. Účinnou prevencí je důsledné mytí rukou či nakoupených potravin. Nemoci se dá efektivně předejít očkováním, které dokáže člověka chránit i přes 20 let. Stojí kolem 1 300 korun a část hradí i zdravotní pojišťovny. Nemoc vyžaduje hospitalizaci a padesátidenní lékařský dohled.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.