Napilno měli o silvestru záchranáři. Ve středních Čechách vyjížděli k 39 případům

Centrální dispečink záchranky nejlidnatějšího českého kraje byl na silvestra připraven jako každý rok. "Bylo nás 11. Jako zesílená služba," přiblížil operátor Zdravotnického operačního střediska Vojtěch Bek.

První nápor telefonátů měl přijít po půlnoci, symbolický přípitek proto museli záchranáři stihnout ještě před jejím odbytím. Po 12. hodině měli záchranáři klid, ale tato situace se mohla velice rychle změnit. "Zatím jsme neměli opilce ani jednoho. A jestli přijde úraz po tom, co slyšíme kolem sebe, to uvidíme," řekl 24 minut po půlnoci lékař Viktor Rybáček.

[chooze:article;value:482040]

Netrvalo to dlouho a záchranáři museli do akce. "Stalo se to, že jsme normálně odpalovali římskou svíci a asi pátá rachejtle nevylétla. Takže zůstala v ruce, jemu to rozštíplo konec prstu," popsal kamarád poraněného muže.

O půl jedné ráno záchranáři vyjeli k dalšímu případu a přítomná musela být i policie. Novoroční spor v Dubí řešili dva muži pěstmi a jeden z nich následně skončil na urgentním příjmu kladenské nemocnice. Sotva jeden výjezd skončil, následovaly další.

Záchranáři měli plné ruce práce těsně po 12. hodině. O půl třetí ráno se situace pak zdála být klidnější. "Ošetřili jsme osm pacientů, kteří měli úraz od použití pyrotechniky, zasahovali jsme u 21 lidí v souvislosti s požitím alkoholu a ve spolupráci s policií jsme řešili 10 případů napadení," informovala mluvčí záchranářů Monika Nováková. Letošní silvestr byl i tak pro středočeskou záchranku prý jedním z těch klidnějších.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.