Starostové z okolí Vrbětic se bouří. Vadí jim plán vyrábět granáty

Dva muniční sklady ve vrbětickém areálu zničily před lety mohutné exploze. Lidé z okolních obcí zažili několik evakuací. Roky trvalo, než pyrotechnici areál od rozmetané munice vyčistili. K překvapení starostů i tamních obyvatel se tam výroba zbraní vrací.

Granáty by se měly vyrábět v podstatě na začátku vrbětického areálu. Ten je jen pár stovek metrů za vjezdní branou. "Výroba granátů bude probíhat za stávajících výrobních kapacit a v objektech, které byly už v roce 2021 zkolaudovány pro muniční výrobu. Toho kolaudačního řízení se účastnily jak obce, tak Zlínský kraj," informoval mluvčí ministerstva obrany David Šebek.

"O typu výroby a o produktech, které tam mají být, v rámci kolaudace není ani zmínka, takže z toho pohledu je pro nás novou zprávou to, že teď se tam rozjíždí nějaká vojenská výroba," poznamenal hejtman Zlínského kraje Radim Holiš (ANO).

[chooze:article;value:468119]

Granáty by měly sloužit výhradně pro českou armádu. Na rozdíl od minulých let se tam ale skladovat nebudou. "My budeme dělat všechno pro to, abychom tady zase nežili v nějaké míře ohrožení," sdělil starosta obce Vlachovice – Vrbětice.

"Jednoznačně nás měli informovat o těch plánech a já se dnešního dne obrátím na ministryni obrany Janu Černochovou (ODS)," řekl ve středu starosta Slavičína Tomáš Chmela. Podle plánů ministerstva obrany se tam výroba rozjede nejspíš v příštím roce.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.