Covid, vláda i Ukrajina. Favorité prezidentských voleb se do sebe pustili v debatě

Záznam debaty Nerudové, Babiše a Pavla najdete pod titulkem. Na souboj Jaroslava Bašty (SPD), Pavla Fischera (nez.), Marka Hilšera (nez.), Karla Diviše a Tomáše Zimy se podívejte níže:

Klíčová debata, která mohla naznačit, kdo postoupí do druhého kola voleb, začala ve 20 hodin, hned po Televizních novinách. V přímém přenosu se o post hlavy státu utkala Danuše Nerudová, Petr Pavel a Andrej Babiš. Šlo o jedinou příležitost vidět před prvním kolem souboj favoritů. Diskusi vedl ostřílený moderátor Rey Koranteng.

Debata začala spory o covidu. Podle Nerudové a Pavla vláda selhala. Babiš se obhajoval tím, že na světě na pandemii nebyl připraven nikdo. Babiš svým protikandidátům, které podpořila koalice SPOLU, řekl, že jsou vládními kandidáty. Oba to však odmítli s tím, že kritizují i Fialův kabinet.

Emoce vzbudila i válka na Ukrajině. Babiš řekl, že by rád v Praze uspořádal mírový summit. Nerudová prohlásila, že Babiš po anexi Krymu bojoval proti sankcím. 

Do budovy TV Nova přijel jako první Pavel. Nerudová měla dorazit už 10 minut před ním, ale nabrala zpoždění. Trojici uzavřel Babiš, který přijel jako poslední. Všechny favority doplnili partneři.

[chooze:minuta;value:e3fb2767-d0a9-4380-bff1-0167d4cfd1a6]

První debata: Hilšer hned odešel

V 17 hodin odstartovala první z debat, kde moderátorka Bára Divišová vyzpovídala pětici kandidátů. Hilšer ale z debaty rovnou na začátku odešel. Ve studiu nechal jen svou fotku. Více o odchodu se dozvíte v tomto článku.

Hlavními tématy první debaty byly ekonomika, mezinárodní politika a prezidentské pravomoci. Podle Fischera bylo chybou zrušit superhrubou mzdu. Myslí si to i Zima. Na Ukrajině chtějí všichni mír. Diviš, Fischer i Zima ocenili pomoc napadené zemi. Bašta se chce zasadit o co nejrychlejší mírové jednání.

První na debatu přijel bývalý rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima. Po něm dorazil i podnikatel Karel Diviš. Ten si s sebou vzal i asistentku a expertky na sociální sítě. Poslanec Jaroslav Bašta (SPD) na červený koberec před budovou TV Nova vstoupil jako třetí. Hilšer po nich na debatu přijel na svém červeném skútru. Pětici uzavřel senátor Pavel Fischer (nez.), který i s manželkou dorazil v dodávce.

Debaty byly bez reklam

"Debata bude dlouhá minimálně devadesát minut a nebudeme ji přerušovat reklamou," uvedl ředitel zpravodajství televize Nova Kamil Houska.

Díky nejmodernější technice, dronu a desítkám kamer jsme divákům ukázali i zákulisí předvolebních debat. "My jsme se rozhodli stejně jako v minulých parlamentních volbách nabídnout divákům i příjezdy samotných prezidentských kandidátů, a to ve vysílání TN Live," pozval zástupce ředitele zpravodajství televize Nova Michal Kratochvíl.

[chooze:article;value:483957]

"Já kandidáty na červeném koberci zastavím, vyzpovídám, zjistím, v jaké jsou náladě a jak se připravovali na debatu," popsala svou roli reportérka Linda Nguyenová. Speciální předvolební vysílání na TN Live odstartovalo už v 15 hodin. Moderátor Lukáš Richtár spolu s odborníky rozebral jednotlivé kandidáty na prezidenta.

První debata kandidátů:

[chooze:gallery;value:29899]

​Druhá debata kandidátů:[chooze:gallery;value:29914]

Volební vysílání TV Nova

12. ledna První debata: 17:00, TV Nova
Druhá debata: 20:00, TV Nova
Průběžné komentáře a analýzy na TN Live
13. ledna Speciální Snídaně: 5:55, TV Nova
Mimořádné vysílání: 14:00, TV Nova
Průběžné komentáře a analýzy na TN Live
14. ledna Kontinuální vysílání: 13:00, TV Nova Průběžné komentáře a analýzy na TN Live
Debaty bude možné sledovat také na TN.cz, Voyo zde a zde, Nova.cz, Facebooku, Instagramu a na YouTube.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.