Favoritem je Pavel, shodují se zahraniční média. Babišovi vytýkají několik věcí

Slovenská média se shodují, že první kolo prezidentských voleb výraznější překvapení nepřineslo. Do druhého kola postoupili kandidáti, které v posledních týdnech favorizovaly průzkumy. "Výsledek prvního kola byl velmi těsný. Pavel předběhl Babiše až těsně před koncem prezidentského souboje po sčítání hlasů z velkých měst," píšou tvnoviny.sk.

Hospodárske noviny upozorňují, že ani přislíbená podpora poražených kandidátů nemusí Petru Pavlovi zajistit vytoužené vítězství. "Mnoho mohou napovědět televizní debaty. Ty byly klíčovým faktorem triumfu Miloše Zemana nad Jiřím Drahošem před pěti lety," uvádí deník. Okomentoval i propad Danuše Nerudové. "Nejvíc zklamaná asi bude Nerudová, která se několikrát stylizovala do Zuzany Čaputové," hodnotí novináři.

"Agent StB útočí na komunistickou minulost soupeře," hlásá pak titulek slovenského portálu Sme. "To, že kartu minulosti si troufl Babiš vytáhnout s vlastní historií KSČ a StB, není obyčejná nehoráznost, ale především signál strategie demobilizovat elektorát soupeře," konstatuje list.

[chooze:article;value:484552]

Polsko zmiňuje Turów i Orbána

Polská média řeší v souvislosti s volbami mimo jiné i křivdy týkající se tučných pokut za těžbu v dole Turów. "Babišovi vděčíme za tresty za Turów," upozorňuje například portál Business Insider Polsko. "Způsob, jakým Babiš vede své politické a ekonomické aktivity, je už léta kontroverzní. Jako jeden z nejvýznamnějších lidí v zemi se měl starat především o osud vlastních firem, kterým posílal velkou část dotací EU," dodávají novináři s upozorněním, že obžaloby ho soud nepravomocně zprostil.

Petra Pavla pak portál vnímá jako nováčka na politické scéně, kterého podporuje koalice SPOLU.

"Pavel je více prozápadně orientovaný než jeho největší rival. Podporuje pokračující vojenskou pomoc Ukrajině i přijetí eura. Babiš, který vybudoval chemické, zemědělské a mediální impérium, zase sdílí vřelé vztahy současného prezidenta Miloše Zemana s maďarským vůdcem Viktorem Orbánem," hodnotí oba kandidáty portál Polsatnews.pl.

[chooze:article;value:484522]

Němci: Babišovi hrálo do karet více věcí

Saský deník Sächsische Zeitung vidí větší šanci na vítězství u Petra Pavla. Upozorňuje ale, že výsledek prvního kola byl velmi těsný. Babišův vysoký podíl hlasů podle novinářů není náhoda. "Zúčastnil se pouze jedné předvolební debaty, ve které tvrdě kritizoval vládu, jež podporovala jak Nerudovou, tak Pavla," upozorňuje list.

"Babišovi hrálo do karet i překvapivé zproštění obžaloby pražským soudem v kauze evropských dotací krátce před volbami," píše dále saský deník. Pomoci mu měla také podpora úřadujícího českého prezidenta Miloše Zemana a návštěva francouzského prezidenta Emmanuela Macrona, "i když ve Francii čelí řízení kvůli údajným daňovým únikům".

Německý rozhlas Deutschlandfunk informoval, že Češi v prvním kole o prezidentovi nerozhodli. "Rozhodnutí padne ve druhém kole mezi Babišem a Pavlem," uvedla stanice. Ta posluchačům vysvětlila, že miliardář Babiš se v kampani postavil do role ochránce těch, kteří trpí vysokou inflací a vysokými cenami energií, a že Pavel slibuje pořádek a klid.

Dobrá zpráva pro Brusel

Podle bruselského webu Politico má větší šanci na vítězství Pavel, jehož konečný úspěch by mohl být dobrou zprávou pro Evropskou unii. "Počítá se s tím, že vítězství Pavla by usnadnilo vyjednávání v celé EU a zabránilo by další izolaci České republice," hodnotí list. Opírá se přitom o slova jednoho z diplomatů. "Ačkoli se Babiš rád chlubí tím, že má v celé EU telefonní číslo na všechny, tady v Bruselu ho nikdy nepovažovali za člověka kompromisu," uvedl zdroj.

Vše o výsledcích prvního kola prezidentských voleb:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.