Češi díky silné koruně ušetří. Zlevní se jim například zájezdy nebo benzín

Česká měna se dostala pod hranici 24 korun za euro a využívají toho třeba Češi z pohraničí. V Německu je můžete potkat například v drogerii. Nejvýhodněji tam Češi nakoupí třeba prostředky na praní nebo dětské příkrmy.

Silná koruna ale zlevňuje zboží i u nás, třeba elektroniku. "Má to pozitivní dopad na dovoz. Pro vývozce je to spíše omezení, ale pro dovoz to znamená zlevnění. Pokud jsou to věci, které jsou dovezené ze zahraničí, tak jejich ceny jsou pro české spotřebitele v Česku nižší," vysvětlil ekonom Pavel Studnička.

Vůči americké měně sice koruna rekordy neláme, je i tak ale nejsilnější od konce loňského března. To má vliv také na ceny pohonných hmot nebo energií. "Dneska jsem tankoval zrovna za 34,20 koruny, takže benzín je na pro mě dobré ceně," pochvaloval si jeden z řidičů v anketě.

[chooze:article;value:482902]

Silná koruna je výhodná i pro Čechy, kteří plánují vyrazit na dovolenou do zahraničí. Podle ekonomů by měli své koruny za eura vyměnit už teď. "Obecně se očekává, že koruna trošku oslabí v průběhu letošního roku," varoval Studnička.

Češi díky současnému kurzu na dovolené ušetří na letenkách, v restauracích, na výletech nebo suvenýrech. Dá se ušetřit i na ceně zájezdů. "Může to pro ně být levnější, když si ten zájezd koupí v zahraničí, tedy od zahraniční cestovní kanceláře," myslí si Studnička.

Důvodů, proč koruna v poslední době posiluje, je hned několik. "Ono to souvisí s nástroji měnové politiky, tedy s tím, co dělá centrální banka. Ty nástroje jsou dva. Jednak je to stanovení úrokové sazby a jednak právě je to i kurz měny," dodal Studnička.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.