Moderní bydlení

Absolutní katastrofa visí nad Evropou. La Niña si ji podmaní už na podzim

Počasí by měl jev La Niña začít ovlivňovat na podzim. Průměrné teploty by měly být vyšší, než je obvyklé. Například na severu Itálie očekávají sice chladné dny, ale ne příliš chladné noci, informoval web Meteo giornale.

V Evropě by se vlivem jevu měl také zvýšit počet přeháněk. V Alpách by tak mohla dříve začít lyžařská sezóna. Má ale i spoustu negativ.

La Niña totiž zvyšuje pravděpodobnost extrémního počasí. Evropu tak mohou zachvátit bouřky, krupobití a silný vítr. Častější by proto mohly být povodně a sesuvy půdy.

[chooze:article;value:570571]

Negativní vliv tak bude mít jev i na zemědělství a lidské zdraví. Průtrže mračen a chladné dny mohou snížit kvalitu sklizně. Vysoká vlhkost zároveň může přinést dřívější chřipkovou sezónu. 

Oproti zbytku světa ale Evropu, a to hlavně severní, možná La Niña tak silně neovlivní. "Zatímco na severu USA bude převládat mírnější a vlhčí počasí, ve středu a na jihu se projeví relativně sušší počasí. Podobně i v Brazílii se projeví relativně vlhčí počasí na severu a teplejší na jihu, zatímco v Evropě bude mírnější počasí na severu," řekl pro Anadolu expert na devizové termínové obchody a komoditní trhy, který se zabývá vlivem meteorologických jevů na trh, Zafer Ergezen.

Arabští meteorologové ArabiaWeather ale naopak před vlivem jevu v Evropě varují. "Může mít za následek změny v rozložení dešťových srážek, což v některých oblastech zvyšuje množství přívalových srážek a vede ke zvýšení hladin řek a potoků, což zvyšuje možnost povodní," upozornili v červenci.

Nástup La Niñy je blízko. Může výrazně ovlivnit počasí i v Česku (2/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.