Absolutní nezájem, více hlasů než voličů. O podivné situace nebyla nouze

Třiatřicátý volební okrsek v Děčíně. Smůla se mu lepí na paty. V prvním kole tam měli víc volebních lístků než voličů. Vyšlo jim tam 101 procent platných hlasů, čtyři voliči hlasovali dvěma lístky.

"Jak jsou ty lístky tenké, tak když jsme to vyndávali, dva nám proběhly a dva lístky byly slepené k sobě. Mělo se za to, že nic podobného se už tentokrát stát nemůže. Jenže stalo. Dnes tam jeden z voličů dostal dvě obálky," uvedla předsedkyně komise Lucie Vlasáková.

[chooze:article;value:486882]

Ostravská čtvrť Hrušov je nechvalně proslulá absolutním nezájmem o volby. V září tam volit do zastupitelstva nepřišel nikdo. Prezidentské volby sice nulovou bilanci zlomily, ale ani tak nešlo o žádnou hitparádu. "Do našeho okrsku se dostavilo 13 voličů," vypočítal předseda volební komise Pavel Kopiš.

Opačně na tom byla jediná volební místnost ve Špindlerově Mlýně. Tam byl o volby takový zájem, že se dveře netrhly. "Dokázali jsme odbavit sedm voličů za jednu minutu," řekla Jiřina Staruchová, která stála v čele komise.

Lyžaři zvedali volební účast také v řadě dalších středisek. Například v Ostružné na Jesenicku mají 357 vlastních voličů, hlasovací lístek ale odevzdalo okolo šesti set lidí.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.