Adventní houbaření. Chutné houby v lese najdete i nyní

Vyrazit do lesa na houby v prosinci může na první pohled vypadat jako bláznivý nápad. Podzimní houbařská sezona je už dávno u konce a hřiby nebo bedly byste ve sněhu hledali marně. V takových podmínkách rekordní sklizeň očekává málokdo.

Zdání ovšem klame. České lesy totiž nepřestávají překvapovat, a tak i v zimě může mít smysl vzít košík a vyrazit na houby. Houbaři se však musí připravit na to, že budou muset svůj zrak zvednout trochu výše, než jsou zvyklí.

Existují totiž dva druhy hub, které rostou i v zimě, avšak převážně na kmenech stromů. "Ten repertoár je oproti podzimu samozřejmě omezený. Nicméně hlíva ústřičná a penízovka sametonohá se dají sbírat i v zimě, pokud nejsou obzvlášť silné mrazy," řekl mykolog Vladimír Antonín.

[chooze:article;value:476339]

Hlíva ústřičná je známá svou všestranností. Dá se použít do polévky i jako příloha, lze ji usušit i naložit do octa a může být i součástí salátů a omáček. A ze zbytků, které se nevyužijí při vaření, se dá udělat například houbové koření.

Jasně oranžové klobouky penízovky můžete spatřit v trsech na kmenech i ve velmi silných mrazech. Houbě totiž nevadí ani úplné zmrznutí, a jakmile rozmrzne, může růst dál. I s penízovkou počítá řada receptů včetně omáček, polévek či karbanátků. A dá se i osmažit. Často s ní pracují exotické asijské recepty.

Hlíva je převážně podzimní houba, která dokáže vydržet dlouho do zimy, pokud není příliš silná. Velké problémy nepředstavuje ani sníh. Penízovka je ještě odolnější, a pokud teploty neklesnou pod −10 stupňů, dokáže vydržet až do jara.

Na to, jak hlíva i penízovka vypadají, se můžete podívat zde:

[chooze:gallery;value:29626]

V zimě můžete vyrazit i na sběr čirůvky dvoubarvé. Podívejte se ve videu, o jakou houbu jde:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.