Advokátka nás obrala o miliony, říkají klienti. Teď se snaží změnit pravidla

Při prodeji nemovitosti se bez advokátní úschovy většinou neobejdete. Peníze se skládají advokátovi, který prodávajícímu potvrdí, že kupující poslal domluvenou částku a po úspěšném převodu nemovitosti na katastru předá peníze. Když by je kupující posílal přímo, riskuje, že se na katastru objeví nesrovnalosti, nemovitost nebude možné převést a pak bude složitě vymáhat peníze z prodávajícího.

V případě, že by peníze posílal až po převodu, je pak v ohrožení prodávající, kterému by hrozilo, že předá nemovitost a nedostane za ni zaplaceno. Klientům pražské advokátky Hany Sukové se ale stalo, že jim peníze z advokátní úschovy zmizely. "Prodávali jsme byt 3+1, který jsme měli deset let, kvůli koupi nové nemovitosti," vysvětluje poškozená klientka Zuzana Reyne. 

Realitní kancelář, která byt prodávala, doporučila využít úschovu u advokátky Hany Sukové, se kterou dlouhodobě spolupracovala. "V polovině září došlo k přepisu bytu, čekali jsme na peníze a měli jsme dva až tři týdny na to, abychom zaplatili závazky, které na to navazovali. Od naší vlastní advokátky jsme se dozvěděli, že se něco děje u paní doktorky Sukové," říká Reyne. 

Advokátku Sukovou zadržela v září 2022 policie společně s její dcerou, která u ni byla zaměstnaná jako koncipientka. Podezřívá je, že neoprávněně nakládaly s penězi klientů. "Kriminalisté na případu stále pracují a nyní evidují 44 poškozených subjektů, kdy vzniklá škoda se blíží k 153 milionům korun. Stíhání bylo rozšířeno o další trestný čin a to podvod," vysvětluje mluvčí pražských policistů Jan Daněk. 

Podle senátorky a zmocněnkyně poškozených Hany Kordové Marvanové (nestraník) skončila část jejích klientů v tíživé situaci. "Často jsou ty příběhy takové, že prodali jednu nemovitost, chtěli si pořídit jiné bydlení a nové bydlení si nemohli dovolit, nebo si museli brát další půjčky. Řada z nich se zhroutili, nebo jsou v péči lékařů na psychoterapii," říká. 

[chooze:article;value:532703]

Její slova potvrzuje i Zuzana Reyne, která se svěřila, že její rodina přišla o tři miliony korun. "Skončili jsme vlastně bez peněz. Já s jedním malým dítětem, druhým taky malým, jsem si k jedné práci musela vzít další, noční recepci. A po půl roce třetí úvazek, takhle jsem to zvládla téměř rok, abychom to nějak dali a postavili jsme se na nohy," popisuje. 

Žádost o vyjádření právní zástupci obou obviněných žen odmítli. Podle spisu Suková policistům řekla, že peníze klientů investovala, aby je zhodnotila. Kde skončily, policisté zatím nezjistili. 

Klienti předpokládají, že s nimi hrála takzvané letadlo. Tedy, že používala peníze nových klientů na to, aby vyplatila úschovy těm, kteří je uložili dříve. Vše se ale zadrhlo v roce 2022, když se kvůli krizi zpomalil prodej nemovitostí. Poškození si myslí, že se dalo všemu předejít. Už v roce 2017 totiž Finanční analytický úřad (FAÚ) upozorňoval Českou advokátní komoru, že má Suková s penězi manipulovat v rozporu s pravidly pro advokátní úschovu.

"Česká advokátní komora u paní doktorky provedla kontrolu. Bohužel při té kontrole paní doktorka předložila výpisy z bankovních účtů, respektive kompletní transakční historii s digitálním podpisem banky, ze kterých nevyplývalo, že by jakýmkoliv způsobem nakládala s prostředky advokátních úschov jinak, než stanovila smlouva," uvedl předseda komory Robert Němec. 

Případ řešila i policie, která v roce 2019 dospěla k závěru, že nikdo poškozený nebyl. Trestní stíhání sice nezahájila, dala ale advokátní komoře podnět, aby věc řešila v kárném řízení. Ani další kontroly u pražské advokátky však neodhalily machinace s účty. Poškození chtějí odškodnění po advokátní komoře a s jejím vedením si to minulý týden přišli vyříkat na jednání do Pardubic 

"Díky tomu, že Česká advokátní komora kompletně selhala ve všech bodech, tak se domníváme, že jste za to viní, a proto chceme po vás odškodnění," stěžovala si Reyne. "Jménem České advokátní komory vyjádřil politování nad tím, že členka našeho stavu, paní doktorka Suková, pravděpodobně svým klientům způsobila škodu. Zároveň jsem vás informoval o tom, že komora nemůže za tuto škodu převzít odpovědnost a odškodnit," reagoval Němec. 

[chooze:article;value:536044]

Podle senátorky Kordové Marvanové ale advokátní komora porušila svoje povinnosti. "Trestná činnost se může dít, ale když tu trestnou činnost páchá advokát, nad kterým by měla být nějaká kontrola, tak je to velmi zásadní porušení povinností a otřesení důvěry v advokátní stav," míní.  S tím ale nesouhlasí Němec. "V podstatě by se pak jednalo o to, že by všichni poctiví advokáti zaplatili škodu, kterou způsobil jeden advokát," oponuje. 

Zarážející však je, že to zdaleka není jediný případ zpronevěry advokátní úschovy, který policisté řešili. Podobný je případ bývalého advokáta Miloše Vlasáka, kterého v roce 2016 odsoudil Městský soud v Praze za zpronevěru. 65 milionů korun, které dostal do úschovy, utratil v hazardních hrách. Podle tehdejšího rozsudku si měl odsedět osm let. 

"Po necelých pěti letech byl podmínečně propuštěn, takže už není ve vězení, zatímco my ty peníze vymáháme. Jediné, kde jsme něco dostali, je insolvenční řízení. Naše rodina prodávala rodinný dům za tři a půl milionu, v insolvenčním řízení jsme dostali nějakých pár set tisíc," ohlíží se za kauzou poškozená v jeho kauze Dana Krugencová. 

[chooze:article;value:414976]

V návaznosti na tento případ změnila komora pravidla advokátních úschov. Každou úschovu je advokát povinen mít na zvláštním účtu. Přesto to nezabránilo dalším zpronevěrám. Změny přišly i po kauze advokátky Sukové. "Advokát je povinen klienty poučit a informovat, že je možné u banky nastavit pravidla tak, že je klient okamžitě bankou informován o každém pohybu na účtu," uvádí Němec. 

"Podle mě není dostačující, když klientovi přijde avízo, že když ty peníze zmizely, tak už zmizely. Tady je nutné ošetřit i to, když se advokát dopustí zpronevěry, protože trestnou činnost nejde vyloučit úplně. Pak má nastoupit nějaké pojištění, garance," apeluje zmocněnkyně Kordová Marvanová.  

Že jsou potřeba další změny, souhlasí i ministerstvo spravedlnosti, kde tento týden jednali poškození. "Paní senátorce a poškozeným jsem představil pracovní návrhy možného řešení připravené ministerstvem v součinnosti s advokátní komorou. Ty budeme prosazovat ve formě pozměňovacího návrhu u novely zákona o advokacii. Návrhy budu ještě projednávat s koaličními partnery, komorou a dalšími experty, ale věřím, že systémově ochrání před podobnými případy," řekl náměstek šéfa spravedlnosti Antonín Stanislav (ODS). 

[chooze:article;value:538957]

Peníze by tak bylo možné odeslat jen na účet, který je uvedený ve smlouvě. Vzniknout by měl i garanční fond podobný tomu, který chrání třeba klienty cestovních kanceláří. Poškození v kauze Suková doufají, že se díky tomu dočkají nějakého odškodnění. Kdokoliv prodává nemovitost, měl by myslet na to, že má právo určit, kde nechá peníze do úschovy složit. To chtěli i někteří klienti advokátky Sukové, realitní kancelář je ale dotlačila k tomu, aby peníze nechali poslat k advokátce, se kterou spolupracovala.

"Samozřejmě že si můžete vybrat svého advokáta, dokonce bych řekl, že na tom musíte trvat. Problém tohoto systému je ten, že advokát, který zastupuje Realitní kancelář, není váš poradce, který zastupuje vaše zájmy, ale je to právník, který zastupuje realitní kancelář," říká předseda ČAK Němec. 

Některé banky pak nabízejí takzvaný jistotní účet, na který je možné peníze nechat složit. Řeknou si za to obvykle o desetiny procenta z celkové částky. A možností je využít také notářskou úschovu, která je obvykle je dražší než ta advokátní. "Cena je stanovena sazebníkem podle notářského tarifu, který vydává ministerstvo spravedlnosti. Odvíjí se to od výše částky, kterou notář bere do úschovy," dodává prezident Notářské komory Radim Neubauer. 

Ať už si vyberete jakýkoliv způsob, pamatujte si, že jde o vaše peníze a pokud to realitní kancelář nechce akceptovat a nutí vás využít úschovu u jejího advokáta, měl by to pro vás být signál, že máte hledat jinou realitku. 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.