Aerolinka Smartwings je na prodej. Cestovky se bojí zdražování zájezdů

Tím, že jsou aerolinky opět k mání, se netají ani sám dopravce. "Smartwings průběžně dostávaly a dostávají nabídky na partnerství. Pro Smartwings je hlavním kritériem při evaluaci jakékoli nabídky dosažení maximálních synergií a posun společnosti směrem k většímu podílu na trhu," uvedla mluvčí společnosti Vladimíra Dufková.

Společnost nedávno přešla opět do českých rukou. Čínské spoluvlastníky totiž zbylí akcionáři vyplatili.

Smartwings se v poslední době daří, a to díky zlepšení situace v letecké dopravě po koronavirové pandemii. Pravděpodobně se tak bude jednat o obchod v řádech miliard korun. Majitelé Smartwings v minulosti o prodeji vyjednávali třeba s izraelským dopravcem. Nyní jsou mezi favority prý i další firmy a spekuluje se také o zájemci, který na českém trhu v cestovním ruchu už působí.

[chooze:article;value:561503]

"Pokud by to koupil některý z velkých hráčů, tak by to určitě byl otřes pro trh, protože by vznikla velká dominance. A těžko by se dalo mluvit o tom, že to není něco, co by mohlo ostatní poškodit," sdělil Jan Papež z Asociace cestovních kanceláří ČR.

"V takové situaci by ostatní cestovní kanceláře musely přijmout prakticky jakékoliv podmínky, které jim letecká společnost nabídne. Smartwings jsou v této chvíli monopolním poskytovatelem charterové dopravy," řekla Lenka Pátek, obchodní ředitelka CK Blue Style.

Papež si existenci českého cestovního ruchu bez Smartwings prý neumí představit. "Předpokládejme, že z těch 200 letů denně, které Smartwings létá, tak téměř v každém letadle dominantně sedí české cestovní kanceláře," vysvětlil.

"V tuto chvíli k tomuto tématu nemáme více detailů. Letecká společnost Smartwings je naším dlouhodobým obchodním partnerem a přirozeně sledujeme, jak se bude situace ohledně potenciálního prodeje vyvíjet. Aktuálně pokračujeme ve spolupráci a je předčasné komentovat případné budoucí směřování," sdělila CK Čedok.

[chooze:article;value:561558]

"Ať to bude, kdo to bude, tak předpokládám, že takto velkou fungující firmu kupuje proto, aby ji dále rozvíjel," řekl mluvčí CK Alexandria Petr Šatný.

Zájezdů v probíhající letní sezóně a následující zimní by se prodej zatím nedotknul. "Nevěřím tomu, že by to jakkoliv mělo ovlivnit zákazníky, kteří mají nakoupenou dovolenou s leteckou dopravou," zdůraznil Šatný.

"Úřad pro ochranu hospodářské soutěže v současné chvíli nemá žádný návrh na povolení převzetí společnosti Smartwings. To samozřejmě neznamená, že v budoucnu nějaký návrh nemůžeme obdržet," uvedl Martin Švanda, mluvčí antimonopolního úřadu.

Cestovní kanceláře přiznávají, že hledat nové dopravce pro tak velké množství letů by bylo velmi obtížné.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.