Aerolinky řeší před sezónou velký problém. Objevily se falešné zákaznické linky

Problém zaznamená velké množství aerolinek. Mezi nimi jsou podle BBC mimo jiné British Airways, Ryanair, easyJet či WizzAir, tedy i nízkonákladovky populární i u Čechů. 

Jak podvod funguje, popsal spotřebitelský portál Which?. "Podvodníci procházejí sociální média – často pomocí robotů, aby rychle našli zákazníky, kteří mají nějaký problém. Poté odpoví na váš dotaz nebo stížnost v naději, že si nevšimnete, že vás kontaktuje falešný účet," uvádí.

"Když se jeden z našich pracovníků ozval letecké společnosti s dotazem na zpoždění letu, okamžitě obdržel odpovědi od dvou falešných účtů. Oba použily téměř identický jazyk, omluvily se za nepříjemnosti a uvedly, že celou záležitost předaly k dalšímu šetření. Zároveň požádaly o kontakt na WhatsApp," napsal portál.

[chooze:article;value:557675]

Právě žádost o kontaktní údaje je jednou z taktik, jak získat od zákazníků citlivá data. Aby podvodníci celou situaci legitimizovali, mohou se nejprve zeptat na číslo rezervace nebo letu. Mezi další podvodné taktiky pak patří přesměrování na tzv. phishingové weby, které shromažďují informace o platební kartě.

Obzvlášť pozor si pak lidé musí dávat na "nárok na kompenzaci", který je podmíněn stažením různých platebních aplikací (např. Skrill). Skrz tyto aplikace mohou podvodníci požadovat i zaplacení poplatku, který dle jejich tvrzení problém vyřeší.

[chooze:article;value:555954]

S podvodnými účty aerolinek se nejčastěji setkávají uživatelé sociální sítě X. "Účty, které se vydávají za jinou osobu či společnost za účelem oklamání ostatních, mohou být trvale zablokovány," uvedl mluvčí společnosti X pro BBC. Zároveň dodal, že některé falešné účty už zablokovány byly.

Aerolinky nabádají své zákazníky k opatrnosti. Vyzývají je k tomu, aby si jejich pravé účty na sociálních sítích našli přes webové stránky. Většina z nich má na síti X u názvu společnosti modrou či zlatou "fajfku". Výjimkou je v tomto případě zákaznická podpora společnosti Ryanair.

Nový typ podvodů: Šmejdi napřed nechali ženu vydělat, pak ji obrali o balík (06/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.