Afghánistán zasáhlo největší zemětřesení za 20 let. Obětí jsou tisíce

[chooze:gallery;value:33491]

​V sobotu otřáslo afghánskou provincií Herát několikanásobné zemětřesení. Podle agentury AP mělo sílu 6,3 stupně. Otřesy zničily přes 600 domů a zasáhly 12 vesnic. Pod troskami jsou prý stále pohřbeny stovky lidí.

V neděli ráno tamní úřady informovaly, že se počet obětí několikanásobného zemětřesení vyšplhal až na dva tisíce. Zraněných je okolo devíti tisíc. Původní odhady přitom byly výrazně nižší, hovořilo se asi o stovce zabitých a 500 zraněných.

"Všichni lidé jsou mimo své domovy," řekl podle deníku Al Jazeera jeden z obyvatelů. "Domy, kanceláře a obchody jsou prázdné a lidé se obávají dalších zemětřesení. Moje rodina a já jsme zrovna byli v domě, když jsme zemětřesení ucítili," dodal.

[chooze:article;value:507741]

​Epicentrum zemětřesení mělo být zhruba 40 kilometrů severozápadně od Herátu. Následovaly tři velmi silné otřesy o síle 6,3 magnituda, 5,9 magnituda a 5,5 magnituda a také několik menších otřesů. Byly cítit i v sousedním Íránu.

Tálibán, jenž zemi ovládá, vyzval místní organizace, aby se co nejdříve dostaly do oblastí zasažených zemětřesením a pomohly převézt zraněné do nemocnic, poskytly přístřeší bezdomovcům a doručily jídlo přeživším. Bezpečnostní agentury by měly využít všechny své zdroje a zařízení k záchraně lidí uvězněných pod troskami.

Silné zemětřesení zasáhlo Afghánistán i v roce 2022, kdy zemřelo zhruba tisíc lidí. Dalších 1 500 bylo zraněných. Aktuální zemětřesení v Herátu je tak největším za posledních 20 let. 

Takto vypadala situace v Afghánistánu po zemětřesení v roce 2022:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.