Africké novináře zatkli za video pomočeného prezidenta

Jednasedmdesátiletý jihosúdánský prezident Salva Kiir se v polovině prosince zúčastnil slavnostního zahájení stavby silnice. Při hraní hymny spolu s ostatními povstal. Záběry ukazují, jak se mu na kalhotách v rozkroku postupně zvětšuje skvrna a poté se pod jeho nohama objevuje louže, popsala televize Sky News.

Video umístěné po nějaké době na internet kolovalo po sociálních sítích a stalo se virálním. Objevily se sice hlasy o neúctě k hlavě státu, převládalo však mínění, že jde o důkaz, že autoritářský prezident není schopný zemi vládnout.

[chooze:article;value:477099]

​Jihosúdánská policie v úterý a ve středu kvůli videu zatkla šest členů týmu státní televize. Jsou mezi nimi dva kameramani, střihač a editoři. Televize přitom video neodvysílala.

Patrick Oyet, předseda jihosúdánského svazu novinářů, agentuře Reuters řekl, že novináři "jsou podezřelí z toho, že vědí, jak se video, na němž prezident močí, dostalo na veřejnost". Zároveň vyjádřil obavy o osud novinářů, neboť jsou bez rozhodnutí soudu zadržováni déle, než to zákony umožňují.

Výbor na ochranu novinářů požaduje jejich propuštění, informovala BBC. Zatčení podle výboru odpovídá modelu, kdy jsou novináři svévolně zadržováni, kdykoliv úřady považují jejich zpravodajství za nepříznivé.

[chooze:article;value:476156]

​V Jižním Súdánu bylo za vlády autoritářského prezidenta Kiira zavražděno několik nepohodlných novinářů a další jsou nezvěstní. Přibyl k nim údajně jeden mrtvý a několik pohřešovaných z řad reportérů, kteří o pomočení prezidenta hned po oficiální akci informovali veřejnost.

Salva Kiir je prezidentem země od získání její samostatnosti v roce 2011. Nové prezidentské volby už několikrát nechal odložit. Jižní Súdán patří mezi nejchudší a nejméně stabilní země světa. Prošel brutální občanskou válkou, přetrvávají tam konflikty mezi armádou a ozbrojenými skupinami i etnické střety. Zemi ke všemu sužují časté přírodní katastrofy a nedostatek potravin, před pěti lety tam vypukl hladomor.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.