Africký mor prasat se v Česku rozšířil. Platí mimořádná opatření

Africkým morem prasat je aktuálně zasaženo 168 katastrálních území o rozloze přes 1 200 kilometrů čtverečních. V lokalitě Máchova jezera laboratorní testy prokázaly nemoc u jednoho zastřeleného kusu divočáka.

"Je to v okrese Česká Lípa, v lokalitě Hradčany. Tam samozřejmě platí zákaz lovu veškeré zvěře, intenzivního vyhledávání uhynulých kusů, zákaz vstupu veřejnosti do honiteb, dále provedení domácích porážek prasat. A předpokládáme, že během 14 dnů by se tato opatření mohla zmírnit," myslí si ředitel Krajské veterinární správy pro Liberecký kraj Roman Šebesta.

[chooze:article;value:494457]

Myslivci, kteří tam budou chtít lovit divočáky, budou muset projít zvláštním školením. Z každého uloveného prasete musí lovec odebrat vzorek krve či orgánů a odeslat ho k vyšetření do veterinárního ústavu. 

Africký mor prasat pro člověka nebezpečný není. U divokých a domácích prasat se projevuje velmi vysokou horečkou, vnitřním krvácením, malátností a končí ve 100 % případů smrtí zvířete. Na Liberecko se nemoc dostala z jihu Polska. Ve Frýdlantském výběžku se šíření nemoci podařilo zastavit na čtyři měsíce. "To rozšíření je velmi pravděpodobné," uzavřel Šebesta.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.