Agentura chce v letadlech jednopilotní provoz. Nebezpečné, protestují piloti

Jeden znamená nikdo. Pod tímto heslem odstartovali kampaň evropští piloti. Pod záštitou odborů vytvořili webovou stránku, na které se snaží informovat veřejnost o bezpečnostních rizikách spojených se snížením počtu pilotů v kokpitu.

Kontroverzní téma jednopilotového provozu rezonuje Evropou už pár let. Chystané opatření by mohlo za podpory výrobců letadel i evropských regulačních orgánů platit už od roku 2027.

[chooze:article;value:564897]

​Proti snížení počtu pilotů na palubě letounů se teď ostře vymezil nizozemský parlament. Jako první v Evropě jednomyslně rozhodl, že odstranění jednoho pilota z komerčních letů by představovalo bezpečnostní riziko. "Jediný pilot v kokpitu je po většinu letu hazard s bezpečností našich 200 až 400 cestujících v zadní části letadla i těch, kteří jsou na zemi," pronesl prezident Evropské asociace pilotů Otjan de Brujin.

Evropská asociace pilotů také argumentuje tím, že se piloti hlídají navzájem a mohou včas reagovat na proměnlivé prostředí během letu. Podle ní jsou hlavními iniciátory nového opatření minimálně dva letečtí výrobci: Airbus a Dassault. Hlavní motivací má být údajně šetření nákladů.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.