Agresivita mladých stále roste. Nejčastěji útočí a šikanují dětské gangy

Celkem 452 krádeží, 291 loupeží a 213 případů úmyslného ublížení na zdraví. Taková je podle policejních statistik bilance dětské kriminality jen za loňský rok. Otázkou pak je, o kolika dalších případech se policie ani nedozví.

Loni v květnu napadla v Praze skupina chlapců školáka. Mířili mu na hlavu plynovou pistolí, pak následoval surový kopanec do zad. Jednalo se o jeden z nejvíce šokujících případů dětské kriminality v loňském roce. "U nás je v současné době dost dětí, které jsou bez dozoru. No a které potom inklinují k tomu, že vytvářejí nějaké skupiny, které se vlastně chovají agresivně vůči okolí," řekl psycholog a soudní znalec Karel Humhal.

[chooze:article;value:552290]

​V Pardubicích zase útočil dětský gang, který měl surově zbít mladou osmnáctiletou ženu. Její kamarádku, která byla na místě s ní, poté děti okradly. Jednalo se o čtyři nezletilé dívky, dvě z nich byly dokonce mladší patnácti let, bylo jim pouhých jedenáct a třináct let. "Jak mě strhly na zem, tak to začalo, do hrudníku, do hlavy, do zad. Nikomu tohle nepřeju," popsala zraněná Míša. "Od raného dětství je agresivita dětí méně tlumena než kdysi," upozornil psycholog z univerzity v Hradci Králové Jan Lašek.

Několik problémů s dětskými gangy měli i v jihočeském Táboře. Jedním z nich bylo například napadení školáka. Podle policie šlo ale pouze o jeden z mála případů, který lidé nahlásili. V říjnu loňského roku pak policie řešila případ šikany z Kladna. Tři nezletilé dívky tam napadly a surově zbily svou spolužačku.

​Počet trestných činů spáchaných dětmi navíc meziročně vzrostl. Jenom za první pololetí letošního roku, tedy od ledna do června, policie řešila téměř 1 500 trestných činů spáchaných dětmi. To je bezmála o 300 případů více než za stejné období vloni. Mezi nimi jsou i tři vraždy.

Například v Olomouci se k vraždě 38leté ženy doznal nezletilý chlapec mladší patnácti let. Žena a dítě měly být členy jedné rodiny. Nezletilí pachatelé vzhledem k věku do vězení jít nemohou, skončit ale mohou například v diagnostickém ústavu.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.