Agresivní řidič za volantem BMW. Svou jízdou ohrozil 16letého žáka autoškoly

Tragédie se málem odehrála v pondělí odpoledne mezi středočeskými Dolními Břežany a obcí Zlatníky. O velkém štěstí může mluvit šestnáctiletý žák autoškoly, který tam na motorce absolvoval jízdu se svým instruktorem Janem Novotným.

"Situaci zachránil řidič protijedoucí fabie, jenž přibrzdil a částečně zajel za krajnici. Jedině díky tomu nebylo starší stříbrné BMW nuceno vytlačit motorku autoškoly ze silnice," upozorňuje naštvaný instruktor a podotýká, že přestože video zachycuje přerušovanou dělicí čáru, agresivní řidič svůj manévr zahájil ještě v místě, kde je plná čára a předjíždět se tam ani nesmí.

[chooze:article;value:508338]

​Je nesporné, že na místě byly hrubě porušeny předpisy. "Při předjíždění správně nesmíte protijedoucího ohrozit ani omezit. Situace ještě dopadla dobře. Pokud by se žák lekl, mohl také ztratit kontrolu nad řízením," upozorňuje bývalý šéf BESIPu Roman Budský z Platformy Vize 0.  

Podle Novotného jsou podobné situace v provozu bohužel na denním pořádku. "S něčím takovým se setkáváme s autoškolou asi tak padesátkrát denně. Lidé na nás také vybíhají a vyhrožují nám. Žáci jsou proto ještě před tím, než začnou jezdit samostatně, velmi vystresovaní," upozorňuje instruktor.

Sám proto na autě raději vozí přední i zadní palubní kameru. "Jednou se nám s žákyní stalo, že na nás zezadu najížděl autobus a jeho řidič se tomu velmi smál. Situaci jsem proto musel řešit s jeho zaměstnavatelem," dodává Novotný a připomíná, že se situace začala zhoršovat už od poloviny devadesátých let. 

"Dříve totiž byli zkušební komisaři policisté a případné přestupky mohli s agresivními řidiči řešit rovnou na místě. Další motoristé nikdy neměli jistotu, jestli police zrovna ve voze autoškoly nejede, a měli mnohem větší respekt," dodává instruktor.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.