Aktivistka Greta u soudu. Při boji za klima není nutné dodržovat zákon, řekla

Dvacetiletá Greta Thunbergová v pondělí stanula u okresního soudu ve švédském Malmö, který ji shledal vinnou v souvislosti s blokádou ropných tankerů v tamním přístavu. Protest se odehrál 19. června a během něj policie Gretu vyzvala, aby opustila místo, což neuposlechla. 

Podle švédského deníku Dagens Nyheter soud aktivistce udělil pokutu v celkové výši dva a půl tisíce švédských korun, v přepočtu více než pět tisíc českých korun. Po dobu třiceti dní musí platit 50 švédských korun (dohromady tedy 1 500) a dalších 1 000 má zaplatit Fondu pro oběti trestných činů. 

[chooze:article;value:475533]

Thunbergová se proti rozhodnutí ohradila a prohlásila, že je nevinná. Tvrdí, že vzhledem k nutnosti protestu je její chování ospravedlnitelné. Rozsudek dle jejích slov nebude mít na další aktivismus vliv, uvádí deník Blekinge Läns Tidning. "Svět nemůžeme zachránit tím, že budeme dodržovat zákony. Klimatická krize ohrožuje životy, zdraví i majetek," prohlásila dívka u soudu. 

Greta Thunbergová je klimatická aktivistka, která se proslavila svými protesty proti činnostem přispívajícím ke globálnímu oteplování. Její aktivismus zahrnuje stávky ve škole a veřejné projevy, které upozorňují na potřebu okamžitého boje proti klimatickým změnám. 

V roce 2019 se tehdy 16letá Greta plavila lodí přes Atlantik, aby mohla vystoupit na klimatickém summitu OSN:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.