Aktivita komárů a klíšťat je vysoká. Fungují proti nim i babské rady

Slunné, vlhké a bezvětrné počasí urychluje vývoj vajíček i larev komárů. Dá se proto předpokládat, že počet dotěrného hmyzu bude v těchto dnech narůstat. Z dat Českého hydrometeorologického ústavu vyplývá, že nejhorší je aktuálně situace ve východní části našeho území, kde včera pršelo.

V boji proti komárům se lidé stále více vracejí k jednoduchým babským radám. Například rostlinám, které komáry odpuzují. Jako třeba muškáty, afrikány, máta, meduňka, bazalka nebo levandule. Z ní pak můžete udělat i esenciální olej, který funguje jako repelent. Při grilování zase můžete vyzkoušet vhodit na uhlí svazek rozmarýnu nebo šalvěje.

[chooze:article;value:513691]

​Pozor je ale potřeba dávat také na klíšťata. Čtvrtý stupeň, tedy vysoké riziko, platí takřka pro celé naše území. V takovém případě odborníci doporučují používat repelent, nevstupovat zbytečně do křovin a vysoké vegetace a následně prohlížet tělo ráno i večer. Případné nálezy je potřeba ihned odstraňovat.

Vysoká aktivita klíšťat se promítá už i do dat krajských hygienických stanic. Například na jihu Čech hygienici registrovali v minulém týdnu celkem 194 hlášených a potvrzených případů lymské boreliózy, to je o 19 případů více, než loni v tomto období.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.