Alarmující statistika. Úřad ukázal, na co Češi umírají nejčastěji

Mezi lednem a červnem 2023 zemřelo v důsledku chronické ischemické choroby srdeční (ICHS) 7,6 tisíce lidí. Onemocnění přitom podle odborníků vévodí žebříčku příčin úmrtí v Česku dlouhodobě. Pouze v první polovině roku 2021 převažoval covid-19 nad všemi ostatními příčinami.

Druhou nejčastější příčinou pak bylo v loňském prvním pololetí srdeční selhání, kterému dle dat ČSÚ podlehlo 3,6 tisíce pacientů. Statistika odpovídá současnému trendu, kdy podle lékařů rozvinuté země zažívají epidemii srdečních nemocí. Odborníci z pražského IKEMu o této problematice v úterý hovořili na tiskové konferenci ke 40. výročí transplantace srdce v Česku (více si můžete přečíst v tomto článku). 

[chooze:article;value:539508]

Po ICHS a srdečním selhání na žebříčku nejčastějších příčin úmrtí najdeme cévní nemoci mozku s 3,3 tisíci mrtvými, diabetes a zhoubné novotvary průdušky, průdušnice a plíce. Ty mají na svědomí přes 2000 životů.

Pořadí příčin úmrtí bylo přitom na prvních třech místech shodné pro obě pohlaví. Následně se žebříček začal rozcházet. "U mužů představovaly čtvrtou nejčastější příčinu zhoubné novotvary průdušky, průdušnice a plíce a pátou diabetes, zatímco u žen byly čtvrté nejčastější zhoubné novotvary pohlavních orgánů a prsu a páté hypertenzní nemoci," popsali statistici.

Covid-19 se v loňském roce výrazně propadl. "Během prvního pololetí roku 2023 zemřelo podle předběžných údajů na covid-19 celkem 833 obyvatel Česka. Bylo to bezmála o 80 % méně než ve stejném období roku 2022, kdy šlo o 4 000 úmrtí. V žebříčku příčin se tak covid-19 v loňském prvním pololetí umístil až na 18. příčce," upřesnila Markéta Šafusová z oddělení demografické statistiky ČSÚ.

Mírný pokles statistici zaznamenali i v případě chronické ischemické choroby srdeční, a to o devět procent. Naopak výrazněji, konkrétně o 11 %, vzrostl počet úmrtí na chronické nemoci dolní části dýchacího ústrojí.

[chooze:article;value:539418]

"K největšímu nárůstu pak došlo v případě úmrtí na chřipku, která však nepatří mezi nejčastější příčiny smrti. Počet těchto úmrtí se meziročně zvedl z 23 případů zaznamenaných v lednu až červnu roku 2022 na 237 ve stejném období roku 2023," popsal ČSÚ.

Podle předběžných údajů navíc meziročně poklesl během loňských prvních šesti měsíců o desetinu počet sebevražd. Svůj život se i navzdory tomu rozhodlo ukončit 622 lidí.

Česku chybí zdravotní sestry a některé nemocnice kvůli tomu zavírají oddělení. Více se dozvíte v následující reportáži (1/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.