Alergici, pozor! Neděle bude náročná, varují meteorologové. Může jít o život

V půlce května vrcholí pylová sezona zejména travin. "Produkují ten polétavý pyl, který je na velké vzdálenosti přenášený vzduchem. Je to skutečně silný alergen," upozornil ředitel Botanické zahrady Liberec Václav Lenk. "Můžou lidem způsobovat dechové obtíže, kopřivku, svědění, pálení očí, rýmu," dodal.

Třeba paní Králové pylová alergie přešla až do astmatického záchvatu a téměř se udusila. "Přišla ze vteřiny na vteřinu. Já jsem musela zastavit, musela jsem předat řízení chlapovi, pak se to zhoršovalo, až jsem začala jakoby sípat, nemohla jsem dýchat. Nakonec jsem jela ke svému praktikovi, který mi okamžitě dal kapačku," sdělila.

Obsah kyslíku v krvi jí silně klesl a začala ztrácet vědomí. "Byla jsem ohrožená přímo na životě, tak to bylo opravdu šílené," poznamenala.

[chooze:article;value:504196]

Teď může být venku jen pod silnými kortikoidy. K alergologovi se přitom dostane až v červenci. Je jich totiž žalostně málo a nemají volné termíny. "Na plicním mi řekli, že mám ty nejsilnější léky, nejsilnější, co mi mohli dát, a pokud se mi to zhorší, ať jedu do nemocnice," řekla.

"Pylová alergická rýma je takzvaný preastmatický stav. Pokud se nedostatečně a nesprávně léčí, tak hrozí přechod do astmatických potíží," vysvětlil alergolog Ondřej Rybníček.

[chooze:article;value:501613]

Pylová sezona je v plném proudu také v Praze a poznat se to dá hlavně na autech. Většina alergiků, kteří o své nemoci vědí, už v předstihu bere léky, omezují svůj pohyb venku i větrání. 

"Kvůli slunečnému počasí a letním teplotám budou nedělní koncentrace pylových částic v ovzduší mimořádně vysoké," avizovala meteoroložka Dagmar Honsová. Alergikům by se mohlo ulevit od úterý s příchodem dešťů, které vzduch od alergenů pylu pomohou vyčistit.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.