Aletsch Arena, Saas-Fee a Nendaz: Švýcarsko nabízí nevšední zážitky vysoko v horách

Nevšední podívanou, zážitky i adrenalin, to vše nabízí Švýcarsko. Není tam zrovna levno, rezorty se o to víc musejí snažit nabídnout něco speciálního.

Štáb TV Nova vyrazil zmapovat celkem tři – Aletsch Arenu, Saas-Fee a Nendaz. Na jih Švýcarska to bylo asi 10 hodin jízdy. Na celou cestu bylo nutné pořídit pouze švýcarskou dálniční známku. Její cena zůstává stejná už téměř 30 let a je to 40 franků, aktuálně v přepočtu asi 1 000 Kč.

[chooze:article;value:539811]

Aletsch Arena

Před vstupem do Aletsch Areny štáb zaparkoval dole v údolí. Auto do rezortu bez speciálního povolení nesmí. Za týden parkování tam dáte v přepočtu okolo 1 700 Kč.

V regionu se mluví švýcarskou němčinou, většina lidí vládne i angličtinou. Spousta návštěvníků má středisko téměř za druhý domov. "Jsou tu hlavně rodinné hotely. Mám to ráda, je to víc osobní," popsala marketingová manažerka Aletsch Areny Jasmine Notiová. "Už přes 30 let sem pravidelně jezdíme. Je to tu pro nás perfektní, nic velkého, a člověk se může dostat na lyžích až na hotel," řekla jedna z německých turistek.

Více než 100 km sjezdovek je podle různých ocenění nejlépe upravených ve střední Evropě. Za skipas zaplatíte v sezóně asi 1 800 Kč na den, na pět dní 8 000. Děti platí zhruba polovinu. Skipas můžete se slevou koupit i předem online. "Máme i různé akce – například návštěvníci do 20 let lyžují každou sobotu zdarma. Velké rodiny zase platí skipas jen za dvě děti," dodala Notiová.

Rezort ocení především začátečníci a středně pokročilí lyžaři. Pro milovníky procházek je tam asi 70 kilometrů upravených cest. Chloubou regionu je 20 kilometrů dlouhý a 800 metrů hluboký Aletschský ledovec. Můžete se tam vydat s průvodcem, a to jak v zimě, tak v létě. Je to zážitek na celý život, jako byste se procházeli po Měsíci.

Kromě skialpinismu na ledovci nabízí Aletsch Arena i mnoho dalšího. Členové štábu si například půjčili sněžnice a vydali se na několikakilometrovou procházku s výhledem na ledovec. Zdarma se v rezortu můžete projet na pneumatice nebo si asi za 200 korun sjet speciální trasu na sáňkách.

V restauracích ale musíte být připraveni na vyšší ceny. Běžné pití společně s typickým lokálním pokrmem zvaným cholera nás vyšlo v přepočtu na zhruba 850 korun. Turisté si pronajímají raději celý byt, který vyjde levněji než hotel a mohou si sami vařit.

[chooze:article;value:539634]

Saas-Fee

Další středisko Saas-Fee leží ve výšce 1 800 m. n. m. a ani tam nesmí běžná auta. Za skipasy tam dáte asi o 300 Kč na den víc než v Aletsch Areně. S ubytováním tu ale můžete získat návštěvnické karty, které přinášejí různé slevy. Na své si tam přijdou milovníci extrémních zážitků a adrenalinu. Celý resort Saas-Fee nabízí dohromady 100 km sjezdovek.

Štáb vyjel do výšky 3 500 metrů nad mořem. Na vrchol k ledovci se dostanete nejvýše položeným metrem na světě. Trochu to připomnělo lanovku na Petřín. A další nej najdete na vrcholu. Z nejvýše položené otáčivé restaurace na světě můžete pozorovat celkem 13 čtyřtisícovek. Jednu otáčku udělá restaurace za hodinu.

Teď už ale hurá lyžovat! Sjezdovky tam rozhodně nejsou pro začátečníky. "Můžete vyjet na lanovkách asi do 3 600 metrů. A sjet až k rezortu. Nahoře jde lyžovat i v létě," řekl mluvčí Saas-Fee Yves Audrimont.

Rezort nabízí i lezení po ledopádech, samozřejmě s průvodcem. Štábu počasí nepřálo, ale o adrenalin nouzi neměl. Vyrazil na asi dvouhodinovou zimní Via-Ferratu.

[chooze:article;value:539457]

Nendaz

Jak pro rodiny, tak pro sportovní náruživce je poslední destinace Nendaz. Po krátkém přejezdu se štáb cítil jako v jiné zemi, všichni tam mluvili francouzsky.

Nendaz je největší výhradně švýcarský rezort. Lyžovat můžete na 410 kilometrech sjezdovek. "Můžete se probudit, vzít lyže a objet na nich půlku údolí, aniž byste je sundali. Je tu od všeho trochu. Naší specialitou jsou neupravené žluté sjezdovky, samozřejmě zabezpečené před lavinou," přiblížil lyžařský instruktor Sébastien.

Skipasy si můžete koupit buď na jednu část s 220 kilometry sjezdovek, nebo si připlatit asi 200 korun na den na celý areál čtyř údolí. "Určité množství skipasů můžete rezervovat předem se slevou 10 procent. Když se vyprodají, platí plná cena," objasnila mluvčí areálu Nendaz Pauline Pangová.

Za kuřecí nugety s hranolky a pivem na sjezdovce v Nendazu dal štáb v přepočtu asi 700 korun. "Zaměřujeme se na rodiny. Dokonce i naše lázně mají dětský koutek a na sjezdovkách je hodně tratí pro začátečníky," sdělila Pangová. V areálu můžete zažít i bláznivou jízdu na ocelovém laně nebo večerní procházku s ochutnávkou tamní speciality, a to sýru Raclette, a vína.

Švýcarsko si zkrátka získá každého, a to především ty, které baví nevšední zážitky vysoko v horách. Připravte se ovšem na vyšší ceny.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.