Alexandre zemřel při záchraně lidí na festivalu v Izraeli. Volal u toho s rodiči

[chooze:gallery;value:33506]

​Extremisté z Hamásu během víkendového útoku na Izrael zaútočili na hudební festival poblíž Pásma Gazy a zavraždili tam okolo 260 lidí. Jednou z obětí byl třiatřicetiletý Alexandre Look z kanadského Montrealu. Zemřel ve chvíli, kdy se snažil ochránit ostatní účastníky festivalu. Rodiče statečného mladíka teď o jeho činu promluvili pro televizi CBC.

Alexandre byl na videohovoru s matkou Raquel Ohnona Lookovou, když se pokoušel před ozbrojenci z Hamásu schovat. Ta vypověděla, že slyšela, jak v pozadí pláčou a křičí mladé ženy. Synovi řekla, aby poslouchal izraelské úřady a schoval se.

[chooze:article;value:525368]

​"A pak jsem slyšela, jak řekl svým přátelům: 'Vracejí se. Je jich hodně.' Potom následovala spousta výstřelů, pak už jsme neslyšeli nic," popsala Looková. S manželem se poté snažili ještě něco zaslechnout, v pozadí se podle nich ozývalo "Alláhu akbar" (Bůh je veliký). V tu chvíli podle svých slov věděla, že jejího syna zabijí. 

Zabarikádování vchodu

Dvě přeživší z bunkru, kde se ukrýval i Alexandre, jsou s jeho rodiči v kontaktu. Podle nich je Alexandre zachránil. Bunkr byl totiž navržen proti raketám, ale neměl žádné dveře. Alexandre měl vchod zabarikádovat svým vlastním tělem.

"Byl našim štítem. Přísahám, že byl. Kdyby nebylo jeho, všech nás třicet by bylo mrtvých," řekla jedna z přeživších rodičům zavražděného muže. Druhá žena vypověděla, že viděla, jak bylo jeho tělo poseté kulkami po střelbě.

Rodiče zatím stále čekají, až jim smrt syna potvrdí izraelské a kanadské úřady. Obávají se, že identifikace jeho těla po explozích a střelbě může trvat dlouho. Looková uvedla, že je sice hrdá na to, jak byl její syn odvážný, přála by si ale, aby žil.

[chooze:article;value:525357]

​"Byl přírodní silou, obdařenou jedinečným charizmatem a nesrovnatelnou štědrostí," napsala Looková na sociálních sítích v příspěvku, kde oznamovala smrt milovaného syna. Připojila také několik fotografií.

Alexandre Look byl kanadský občan. Do Izraele odjel na několik měsíců na dovolenou se svými přáteli. Podle úřadů se po útocích pohřešují další dva Kanaďané. 

Schovali se pod mrtvoly

Izraelka Lee Sasiová je jednou z těch, co útok na hudební festival přežila. Podařilo se jí zachránit život tím, že se s několika dalšími lidmi schovala pod mrtvá těla. Z atomového krytu, kde se jich skrývalo kolem třech desítek, přežilo podle informací Sasiové jen 10 lidí.

Na příběh ženy upozornila prostřednictvím sociálních sítí novinářka Natasha Raquelová, píše New York Post. Novinářka sdílela fotografie, video a zprávy, které si Sasiová vyměnila s přítelem těsně po záchraně z úkrytu.

[chooze:article;value:525346]

​"Podařilo se mi kontaktovat rodinu a našli někoho, kdo nás přišel zachránit. Myslím, že to byli bývalí vojáci. V bunkru s námi byla zřejmě i dcera jednoho z nich. Měli jsme štěstí. Je zázrak, že jsme se dostali pryč," napsala žena ve zprávě příteli. Dodala, že se v krytu skrývali sedm hodin. Následně mu poslala snímek, na kterém je vidět několik těl naskládaných na sebe. Popsala, že Hamás náhle zaútočil na festival a začal střílet a házet bomby do krytu po dobu sedmi hodin bez zastavení.

Izrael rozmisťuje armádu jen pár kilometrů od hranice Pásma Gazy:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.