Alexe (†8) na poslední cestě vyprovodily sirény hasičů i balónky. Lyžaře obvinili

Uctít památku osmiletého Alexe přišli na hřbitov do malé obce Trstín nejen jeho nejbližší, ale také hasiči, které Alex zbožňoval a pravidelně je navštěvoval. Na počest chlapce se okolím rozezněly hasičské sirény. Spolužáci do nebe vypustili balónky, informuje TV Markíza.

Pozůstalí chlapce popisovali jako veselého, usměvavého a odhodlaného. "Byla s ním sranda. Byl strašný vtipálek. I když někdy spadl, vždy řekl, že mu nic není, postavil se a šel dál. Teď se mu to už nepodařilo," prohlásila zdrcená matka.

Zemřel při lyžování

Hodně sportoval, dobře plaval, jezdil na čtyřkolkách, střílel z luku a kuše. I na lyžích vynikal. Právě láska k tomuto zimnímu sportu se ale nakonec Alexovi stala osudnou. Byl zrovna pod horizontem kopce, když do něj prudce narazil 19letý mladík.

[chooze:article;value:489955]

​"Alex byl pod kopcem a měl lyže zapíchnuté ve sněhu. Z vrchu jel lyžař, který ho neviděl a narazil do něho. Alex letěl několik metrů," promluvila o klíčovém okamžiku pro Nový Čas chlapcova matka. Náraz byl podle ní tak prudký, že několik metrů letěl i lyžař, který do chlapce najel.

Lyžaře (19) obvinili z usmrcení chlapce

Kamery nezachytily samotný střet. Co mu předcházelo, už ale ano. Lyžař měl po sjezdovce jet nepřiměřeně rychle. Policisté už mladíka pocházejícího ze severu Slovenska obvinili z usmrcení.

"Na základě dosud provedeného vyšetřování bylo zjištěno, že na lyžařském středisku Velká Rača Oščadnica v části Lalíky měl jezdit na lyžích sjezdem z horní části sjezdovky, kde před jejím zlomem do prudšího klesání z dosud přesně nezjištěných příčin narazil zezadu do nezletilého lyžaře. Nezletilý utrpěl zranění neslučitelná se životem," uvedla policejní mluvčí Zuzana Šefčíková.

[chooze:gallery;value:30423]

​Dokud případ strážci zákona neuzavřou, nechtějí poskytovat žádné bližší informace. Muži nyní hrozí několikaleté vězení. "Trestného činu usmrcení se dopustí ten, kdo z nedbalosti způsobí smrt. To znamená, že tam není úmysl, je to nedbalostní trestný čin," vysvětlila rektorka policejní akademie Lucia Kurilovská.

Základní trestní sazba by pak byla dva roky vězení. V tomto případě ale může být trest podstatně vyšší. "Když je trestný čin spáchán na chráněné osobě, je to až pět let. A pak je tam další odstavec, kde hrozí až deset let, pokud je usmrcení spácháno sice z nedbalosti, ale na základě toho, že byly porušeny určité předpisy," vysvětlila odbornice.

Policie bude pravděpodobně zkoumat také to, jestli lyžař poskytl dítěti první pomoc. Pokud ne, také jde o trestný čin.

Matka chlapce promluvila o tragédii:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.