Alpský klub rozzuřil turisty. Kříže na vrcholcích nejdou s dobou, prohlásil

Když se řekne Rakousko, mnozí si představí alpské vrcholky zahalené v oblacích nebo zalité sluncem. Mnoho vrcholků zdobí kříže, které pro většinu nadšenců horské turistiky k Alpám neodmyslitelně patří a vytyčují cíl jejich snažení. Ne všichni jsou ale stejného názoru.

Vše začal jeden ze zástupců Alpské asociace v italském jižním Tyrolsku, který prohlásil, že nové kříže už stavět nechtějí. Toho se chytla i Alpská asociace v rakouském Tyrolsku a rozdmýchala v zemi o křížích debatu.

"Náš Alpský klub se z důvodů ochrany přírody domnívá, že by se už žádné nové vrcholové kříže stavět neměly. Nejdou s dobou," poznamenal prezident rakouského Alpského klubu Andreas Ermacora.

[chooze:article;value:495263]

Tímto výrokem rakouský Alpský klub silně popudil rakouskou veřejnost. "Vrcholové kříže jsou součástí naší křesťanské tradice v horských oblastech. Je to prostě součást naší vysokohorské kultury. Vrcholový kříž k tyrolským horám patří," myslí si ministr zemědělství Norbert Totschnig.

A bez kříže si alpské vrcholky neumí představit ani turisté. "Vlastně mi ty kříže na vrcholcích připadají docela hezké," uvedla jedna z turistek.

Jen v oblasti rakouské a italské části Alp se nyní nachází přibližně 4 000 vrcholových křížů. Mezi nejznámější patří například téměř 30 metrů vysoký Jakobskreuz v tyrolském Pillerseetalu. Kříž se tyčí v nadmořské výšce 1 451 metrů a na svém vrcholu nabízí panoramatickou vyhlídkovou plošinu. Slavnostně byl otevřen teprve před devíti lety. Nové kříže na vrcholky většinou vynášejí vrtulníky.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.