Amalgámové plomby brzy skončí. Ty bílé budou muset lidé zřejmě doplácet

U některých zubařů zaplatíte za bílou plombu 1 500 korun, jinde 3 000. Lidí, kteří volí tuto estetičtější formu zákroku, stále přibývá. I přesto stomatologové v Česku ročně ošetří zhruba čtyři miliony zubů amalgámovou výplní.

V současnosti se již zubní amalgám nesmí v zemích Evropské unie včetně Česka používat k ošetření zubů dětí a těhotných či kojících žen. Jim pojišťovny hradí u všech zubů bílé výplně.

Úplný zákaz by měl ve většině unijních států začít platit v příštím roce, některé členské státy včetně České republiky ale zažádaly o dvouletý odklad, a to hlavně kvůli hrozbě prodražení zubařské péče. Amalgámová plomba je totiž jediná, kterou plně uhradí zdravotní pojišťovny.

[chooze:article;value:537669]

​Bílé plomby dospělým pojišťovny plně hradí jen u předních zubů včetně špičáků. U jiných za ně musí klient zaplatit i kolem 2 000 korun. Od roku 2027 ale bude moci zubař v Česku použít amalgám, jen pokud to bude pro pacienta zdravotně nezbytné.

Jakmile začne zákaz platit, pojišťovny nejspíš alternativy za amalgámové plomby nebudou pacientům plně hradit a budou požadovat jejich spoluúčast. "Dopad do rozpočtu by zřejmě byl okolo 1,5 miliardy korun. Fotokompozitní výplň je o asi 400 Kč nákladnější než amalgámová," srovnal prezident Svazu zdravotních pojišťoven Ladislav Friedrich.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.