Američané a Francouzi se evakuují ze Súdánu. Kdo zachrání Čechy, není jisté

Západní země zahájily evakuaci svých občanů ze Súdánu, kde probíhá konflikt mezi armádou a polovojenskými Jednotkami rychlé podpory (RSF). Záchranné operace už spustily Spojené státy, Velká Británie a Francie. Do příprav evakuace se podle televize Sky News už údajně pustily také nizozemské a belgické jednotky, a podle Deutsche Welle už v Súdánu působí i německá armáda. 

Američanům se již s pomocí vrtulníků podařilo evakuovat zaměstnance své ambasády v Chatrúmu spolu s několika zaměstnanci dalších ambasád. Podle agentury Reuters se takto podařilo přepravit necelou stovku lidí.

Také Francie a Nizozemsko přislíbily, že jejich jednotky pomohou evakuovat i státní příslušníky dalších zemí. Které země to jsou, ale nespecifikovaly. Kdo tak zachrání skupinu Čechů, kteří v zemi stále zůstávají, zatím není jasné. K původním čtyřem českým občanům se navíc přihlásil ještě pátý.

[chooze:article;value:500070]

"V nejbližších dnech se chystá několik evakuačních konvojů, kam se snažíme naše občany dostat, a to v koordinaci s členskými zeměmi EU," sdělila redakci TV Nova mluvčí ministerstva zahraničí Mariana Wernerová.

Důvodem pro tajnosti může být i bezpečí zachraňovaných. Například britské ministerstvo obrany přiznalo, že se jednotky britské armády přesunuly kvůli súdánské krizi do zahraničí, odmítlo ale specifikovat, jak a zda se do záchranných operací zapojí.

[chooze:article;value:501024]

"Ministerstvo obrany samozřejmě pomáhá ministerstvu zahraničí, ale snad nečekáte, že budu komentovat současnou situaci, pokud jde o akce na místě. To z bezpečnostních důvodů nemohu," nechal se pak slyšet britský vicepremiér Oliver Dowden.

Až po druhé hodině odpolední britský premiér Rishi Sunak na twitteru oznámil, že se britským vojákům podařilo evakuovat britské diplomaty a jejich rodiny.

Přesto, že se obě strany konfliktu zavázaly umožnit evakuaci cizích státních příslušníků, boje úplně neutichly, což záchranné operce ztěžuje. Při přesunu francouzského evakuačního konvoje měl být zraněn jeden Francouz. Obě znesvářené strany se z jeho zranění navzájem obviňují.

Evakuace Čechů z boji zmítaného Súdánu je velmi složitá:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.