Američané chtějí ještě tvrdší sankce proti Rusku. Evropa už je proti

Washington chce zpřísnit sankce proti Rusku, kterými se Západ snaží zemi trestat za invazi na Ukrajinu. Podle amerického návrhu by měl skončit veškerý vývoz. Ve skupině G7, ke které je přidružená i Evropská unie, ale shoda tentokrát nepanuje.

Proti je sedmadvacítka společně s Japonskem, zjistil list Financial Times. "Evropští a japonští diplomaté říkají, že nápad Washingtonu je prostě neuskutečnitelný," tvrdí zdroje. 

Američané si představují, že by kompletní zákaz exportu nahradil dosavadní sankční balíčky, které omezují jednotlivé sektory. Existovaly by jen drobné výjimky, třeba pro zemědělské a lékařské produkty.

[chooze:article;value:501243]

"Ve Washingtonu roste frustrace kvůli mnoha mezerám v současných sankcích. Moskva je dokáže obcházet a pokračovat třeba v dovozu západních technologií," pokračovaly zdroje prestižního deníku.

Skupina G7 se 19. května sejde v japonské Hirošimě, upozornil portál PolsatNews. USA však zatím mají jasnou podporu jen od Polska a Estonska. 

Kromě USA, Japonska a EU tvoří G7 Francie, Itálie, Kanada, Německo a Velká Británie. Od konce 90. let bylo členem i Rusko, které v reakci na anexi Krymu v roce 2014 vyloučili.

Putin dorazil na frontu. Navštívil Chersonskou oblast (18. 4. 2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.