Američané nevylučují útok na Írán. Plánují další odvetu za zabité vojáky

Sullivan čelil v neděli otázkám moderátorky stanice NBC o pokračování odvety za zabití tří vojáků. Přímé odpovědi na to, jestli je Bílý dům připraven zaútočit přímo v Íránu, se ale vyhýbal.

"Když tady sedím v celonárodním zpravodajském pořadu, nebudu se vyjadřovat k tomu, co jsme vyloučili, nebo nevyloučili z hlediska vojenských akcí," reagoval. "Co ale můžu říct, je, že prezident je rozhodnut silně odpovědět na útoky na naše lidi. Zároveň prezident nechystá větší válku na Blízkém východě," dodal.

Moderátorka se jej poté na stejnou otázku zeptala ještě dvakrát. "Nebudu říkat, co je vyloučené ohledně americké odpovědi," uvedl. 

[chooze:article;value:540156]

Při dronovém útoku na americkou základnu zemřeli na konci ledna tři vojáci. Podle prezidenta Joea Bidena za jejich zabitím stojí teroristé podporovaní Íránem. Slíbil proto odvetu.

V Iráku a v Sýrii proto zahájily Spojené státy letecké útoky. Cílem byly revoluční gardy a milice podporované Teheránem.

V pondělí americké velitelství pro oblast Blízkého východu CENTCOM oznámilo, že jeho síly zasáhly střelu s plochou dráhou doletu a čtyři protilodní střely. Ty podle něj byly připravené k odpálení na lodě v Rudém moři, informovala stanice BBC.

Biden slíbil odplatu za útok na americkou základnu. Trump mluví o třetí světové (1/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.