Američané obvinili Pákistánce z přípravy atentátu na Trumpa. Měl vazby na Írán

Americké úřady v úterý oznámily, že před necelým měsícem zadržely pakistánského státního příslušníka, který měl připravovat atentáty na významné osobnosti amerického politického života. Informovala o tom americká televize ABC. CNN pak dodává, že podle zdrojů z FBI měl být mezi plánovanými cíli i exprezident a současný prezidentský kandidát Donald Trump.

Šestačtyřicetiletý Pákistánec s vazbami na Írán Asif Merchant měl podle newyorských žalobců do USA přicestovat s cílem najmout vraha (či vrahy), který by koncem srpna, případně začátkem září, tyto útoky vykonal. Obviněn je proto z trestného činu nájemné vraždy.

Merchant byl zatčen 12. července, tedy den předtím, než byl na Trumpa spáchán neúspěšný atentát na předvolebním mítinku ve městě Butler v Pensylvánii. Osudným se mu mělo stát to, že s nabídkou vykonat nájemnou vraždu oslovil informátora FBI.

[chooze:article;value:568275]

Kromě samotného zabijáka měl Merchant shánět také někoho, kdo by získal informace v domě jedné z plánovaných obětí nebo zájemce o zinscenování politické demonstrace, která měla sloužit k odvedení pozornosti od útoku samotného.

Americké bezpečnostní složky v souvislosti s Merchantovým zadržením navýšily bezpečnostní opatření, a to i okolo Trumpa. Ani to ale pensylvánské střelbě nezabránilo. Podle CNN Merchant nezastírá, že útoky plánoval. Sám měl prohlásit, že cílil na lidi, kteří "ubližují Pákistánu a světu, muslimskému světu".

Spojené státy o atentátu na Trumpa moc neví. Stále neznají motiv střelce (8/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.