Moderní bydlení

Američané posílají do Izraele jednu ze svých nejlepších zbraní. Má odradit Írán

Spojené státy vysílají do Izraele svůj nejvýkonnější protivzdušný systém nazvaný THAAD. Informuje o tom CNN. Jeho rakety jsou schopné sestřelovat balistické střely až na vzdálenost 200 kilometrů. Při testování navíc tato zbraň téměř vždy zasáhla svůj cíl.

Nejde přitom o zařízení, kterých by měli Američané na rozdávání. Ozbrojené síly USA mají ve výzbroji pravděpodobně pouze sedm raketových baterií. Každá se skládá z šesti nákladních automobilů vyzbrojených osmi raketami, radaru a řídící stanice. A právě jedna z těchto baterií má spolu se stovkou amerických vojáků na Blízký východ zamířit.

Mluvčí Pentagonu Pat Ryder informoval, že americké ministerstvo obrany vyslání THAADu schválilo na přímou žádost prezidenta Joea Bidena. Podle agentury AP jde o reakci na raketové útoky, které Írán spolu se svými spojenci proti Izraeli podnikl letos v dubnu a v říjnu.

[chooze:article;value:578498]

Podle portálu Axios jde o první operační nasazení těchto raket v Izraeli. Požádat o ně měli sami Izraelci. "Aktivovali jsme dlouhodobý operační plán. Mnoho lidí si nemyslelo, že k tomu někdy dojde," prozradil novinářům zdroj z izraelské vlády.

Dříve přitom izraelský premiér Benjamin Netanjahu prohlašoval, že "Izrael se brání sám". Tento krok tak může naznačovat rostoucí závislost Izraele nejen na amerických zbraních, ale také na přímé americké vojenské pomoci.

Írán si eskalaci konfliktu nepřeje, říká odborník. Izrael ale ztrácí podporu (10/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.