Američané se chtějí spojit s Evropou proti Číně. Má to ale zásadní háček

Neúcta k lidským právům nejenom Tibeťanů a Ujgurů, ale i etnických Číňanů, nebo opakované výhrůžky Tchaj-wanu obsazením. To jsou jen ty nejzřetelnější důvody, které vedly USA k přijetí ráznější politiky vůči Pekingu. Ta by měla komunistickou vládu ideálně oslabit natolik, aby přestala ohrožovat americké supervelmocenské postavení.

Američané v tom ale nechtějí zůstat samotní a naléhají na Evropskou unii jako celek i jednotlivé členy, aby rétoriku vůči nejlidnatější zemi světa vyostřili po jejich vzoru, upozornil portál CNBC.

Narůst napětí, zatím jen ve slovní rovině, je vzájemný. Čína si oproti předešlým rokům, kdy kladla důraz čistě na ekonomické zájmy a ideologii upozaďovala, nebojí dupnout. Na to nebyli ve Washingtonu zvyklí, stihli si ale včas uvědomit, co se děje, a na čínské touhy po geopolitickém vzestupu reagují s náležitou razancí. Evropané jsou však podle politologů v poněkud odlišné situaci.

[chooze:article;value:476564]

Ruská válka proti Ukrajině má neblahé dopady nejenom na dvojici přímých účastníků konfliktu, ale i na hospodářské výsledky unijních států. Odborníci se tak domnívají, že Brusel si nebude přát jakékoliv narušení vztahů s Čínou nad rámec toho, co je nezbytné.

Sedmadvacítka odsuzuje čínské násilí páchané na menšinách i situaci kolem Tchaj-wanu, jehož území si Peking dlouhodobě nárokuje, několikrát ročně. Říši středu dokonce nedávno označila za "strategického rivala". Američanům prý ale EU vyhovět nedokáže.

"Evropská unie usiluje o vytvoření vlastní strategie vůči Číně, která se od té americké liší. Jejím cílem je v tom vztahu spíš odstranit rizika než se od něj postupně odpojovat," vysvětlila politoložka Anna Rosenbergerová.

[chooze:article;value:477524]

Čína je podle dat z roku 2021 třetím největším odběratelem evropského zboží a vůbec největším trhem, kam unijní země vyvážejí. A sedmadvacítka je zase největším obchodním partnerem Pekingu.

Že se Brusel pravděpodobně nenaladí na washingtonskou notu, naznačila i pekingská schůzka šéfa Evropské rady Charlese Michela s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem. Ten po jednání vyzval Evropu, aby se nezačala zbavovat investic a využila všech možností, které "obří čínský trh" nabízí, uvedl list Politico.

Někteří evropští politici se obávají, aby odlišné přístupy k Číně nevyvolaly novou transatlantickou roztržku, kterou po 11. září 2001 vyvolaly rozdílné představy o použití síly při řešení mezinárodních problémů. Ve čtvrtek o tom s Bidenem mluvil francouzský prezident Emmanuel Macron a na tohle téma to určitě nebyl poslední rozhovor.

Čína se připravuje na válku, oznámil její prezident (11/2022):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.