Americké úřady vydaly zprávu o UFO. Polovinu jevů nedokázaly vysvětlit

Americká kancelář Ředitele národního zpravodajství (ODNI) zveřejnila ve čtvrtek zprávu o neidentifikovaných jevech v ovzduší (UAP), které mnozí lidé často označují jako UFO. Zpráva se zabývá obdobím od 5. března 2021 do 30. srpna 2022.

Za toto období evidují úřady 247 nových hlášení o UAP a dalších 119, které se sice objevily před 5. březnem 2021, ale do předcházející zprávy se nedostaly. Celkem se tedy jedná o 366 hlášení.

Podle zprávy se v 26 případech jednalo o drony či podobné stroje, ve 163 případech to byly balóny či podobné objekty, v šesti případech se jednalo o hejna ptáků, meteorologické jevy či vzdušné znečištění.

[chooze:article;value:475367]

​Bez identifikace tak zůstalo 171 hlášení. "Některé z těchto jevů působí, že vykazují neobvyklé letové charakteristiky a výkonnostní kapacity, a vyžadují další analýzu," uvádí zpráva. Rozšířená verze zprávy je nadále utajována.

Většina UAP je hlášena americkými letci a operátory u námořnictva a letectva z doby jejich nasazení nebo služby. Přesto velká část z hlášení podle zprávy postrádá dostatek dat pro podrobnější rozbor.

Celkově bylo za posledních 17 let do 30. srpna 2022 reportováno 510 UAP. Nárůst v posledním roce je podle zprávy ODNI způsoben  "částečně lepším pochopením možných hrozeb, které UAP představují jednak pro bezpečnost letového provozu, nebo jako možná sledovací zařízení, a částečně také menšími obavami z hlášení UAP. Častější hlášení nabízí více možností, jak lépe analyzovat a řešit jednotlivé události." Celou zprávu si můžete přečíst zde.

Podezřelé jevy se objevují i v Česku

V České republice žádný podobný úřad není. Lidé, kteří zpozorují něco podezřelého, se obyčejně obrátí na Úřad pro civilní letectví (ÚCL). "Někdy se nám stane, že nám přijde nějaký podnět nebo dotaz od veřejnosti. Ale žádnou statistiku nevedeme, ani to není hlášení jako takové," řekl mluvčí ÚCL Vítězslav Hezký.

Jak Hezký vysvětlil, podněty se ÚCL zabývá, pokouší se zjistit, o co se jedná, aby lidem mohl odpovědět. S tím jim pomáhá například řízení letového provozu. Ne vždy se ale nahlášený jev povede vysvětlit, například kvůli nedostatku dat.

Podívejte se na reportáž TV Nova o zřízení úřadu na vyšetřování UFO:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.