Americkou Georgii čekají primárky. Biden i Trump tam už mohou získat nominaci

Většina lidí v Georgii k volbám půjde, a to jak na demokratické, tak i republikánské straně. Lidé chtějí podpořit svou stranu. Ale jak někteří přiznávají, nejdou k volbám s úplným zápalem, protože už teď je jasné, kdo zvítězí. Na republikánské straně to bude Donald Trump a na demokratické Joe Biden.

Ale zaznívají tam i názory, byť menšinové, od lidí, kteří volit nechtějí, protože se jim hlavní kandidáti nelíbí a nevědí komu by svůj hlas dali. Volby se konají kromě Georgie i v Mississippi nebo ve Washingtonu.

Tím, že už ani jeden ze zmiňovaných nemá ve straně žádného rivala, se tady opravdu mluví o tom, že by úterý mohlo být předzvěstí podzimních voleb. V listopadu roku 2020 totiž Biden vyhrál v Georgii jen o dvě desetiny procenta.

[chooze:article;value:543891]

Hodinu jízdy na sever od Atlanty leží na americké poměry malé město Rome. Žije tam čtyřicet tisíc obyvatel a obyčejně je tam klid. O víkendu tomu tak ale nebylo, a to kvůli uchazeči o republikánskou nominaci Donaldu Trumpovi, který dokázal zaplnit tamní kulturní dům.

"Byli jsme ve třetí řadě, viděli jsme ho, byl úžasný. Miluje Ameriku, nechce žádné zbytečné války, chce potlačit migraci a současný prezident ničemu z toho nevěří," těšila se podporovatelka Trumpa Amy.

Amyiny děti po celou dobu rozhovoru horlivě přikyvovaly. Ten nejmladší ale zatím volební právo nemá. Ve městě rozhodně nejsou jedinými fanoušky Trumpa. "Když to dopadne dobře, tak to bude skvělé. Když ne, tak ne, ale musíme doufat," řekl další obyvatel Rome.

Ve změnu současného fungování USA doufá i Keith. Amerika mu přijde rozdělená víc než kdy dřív. "Cokoliv bude lepší než to, co se děje právě teď. Ekonomice se nedaří a Amerika teď potřebuje víc pomoci než kdy dřív. Oba dva lžou, jen si musíme vybrat, která z těch lží nám sedí nejvíc," řekl o kandidátech Keith.

[chooze:article;value:545548]

Ve městě Rome ve volbách pravidelně vítězí republikáni, i tak se ale pár voličů Bidena našlo. "Já budu hlasovat pro Bidena. Lidem ve městě, Trumpovým příznivcům, vždy říkám: tohle je můj osobní názor," řekla Taylor.

"Mně jde hlavně o to, abychom dělali vše pro zachování demokracie. A to podle mě dělá Demokratická strana. Ale někteří by se se mnou hádali," poznamenala Jane.

V roce 2020 v okrese Fulton County zvítězil Donald Trump. Získal necelých 70 procent hlasů, Joe Biden okolo 28 procent. Ten ale zase vyhrál ve všech velkých městech, jako jsou Columbus, Augusta, nebo Atlanta.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.