Americký dron neměl nad Černým mořem co dělat, tvrdí ruský velvyslanec. Vinu Kremlu popírá

Nad Černým mořem se v úterý srazila ruská stíhačka s americkým dronem. Je to vůbec poprvé od studené války, kdy se střetly ruské a americké vzdušné síly. Už tak napjatým vztahům mezi oběma zeměmi černomořský incident nijak nepomohl.

Spojené státy si předvolaly ruského velvyslance Anatolije Antonova. Obě strany se shodly na tom, že nechtějí konflikt eskalovat. "Rádi bychom předešli situaci, v níž bude docházet k neplánovaným střetům nebo incidentům mezi Ruskou federací a Spojenými státy," řekl portálu CNN Antonov.

[chooze:article;value:494943]

Zároveň ale zopakoval tvrzení Ruska, podle kterého neměl americký dron nad Černým mořem vůbec být. A to přesto, že se nacházel nad mezinárodními vodami. "Rusko tento prostor označilo za dějiště speciální vojenské operace. Varovali jsme USA, aby tam dron neposílaly," přisadil si Antonov.

Let dronu popsal jako provokaci ze strany Američanů. Podle něj totiž USA neměly žádný důvod posílat do oblasti své letouny či lodě. Není to přitom poprvé, co se podobný dron ocitl nad Černým mořem. USA špionážní bezpilotní letouny v oblasti používají ke sledování ruských armád. Je to však poprvé, co došlo ke střetu.

Podle Američanů může za incident Rusko. Dvě stíhačky okolo dronu v úterý v podvečer kroužily více než půl hodiny a pouštěly na něj palivo ve snaze jej přinutit k odletu bez toho, aby jej přímo sestřelily. Při jednom z manévrů, které americké úřady označily za neopatrné a neprofesionální, stíhačka urazila vrtuli dronu, ten tak skončil v moři.

[chooze:article;value:489630]

Naproti tomu Rusko tvrdí, že k žádnému neopatrnému manévrování na jeho straně nedošlo. Pád dronu do moře vysvětluje tím, že dron prudce zatočil a nedokázal se včas stabilizovat.

Dron se podle USA Rusům nepodařilo získat. V průzkumných letech nad Černým mořem však Američané chtějí pokračovat. "Pokud nás chtějí odradit od létání nebo operování v mezinárodním vzdušném prostoru, pak selžou. Černé moře nepatří žádnému národu," řekl podle agentury AP koordinátor Národní bezpečnostní rady John Kirby.

Podívejte se na vyjádření ruského velvyslance v USA:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.