Americký dron zabil na ulici v Bagdádu velitele nepřátelského komanda

Přesný zásah zabil všechny tři lidi ve vozidle. Podle zdrojů agentury Reuters mezi nimi byl Abu Baqir al-Saadi, vysoký velitel Íránem podporovaných milicí Kataíb Hizballáh (Brigády Hizballáhu). Těm Spojené státy připisují nedávný útok na základnu v Jordánsku, při kterém zahynuli tři američtí vojáci a další desítky utrpěly zranění.

Americké síly provedly "úder v Iráku v reakci na útoky na příslušníky amerických služeb a zabily velitele hnutí Kataíb Hizballáh, který byl zodpovědný za přímé plánování a účast na útocích na americké síly v regionu", cituje agentura prohlášení armády.

[chooze:article;value:540389]

​USA uplynulý víkend zaútočily na milice na mnoha místech v Sýrii a Iráku s tím, že je to teprve začátek odvety. Al-Saadi byl podle zdrojů CNN velitelem vzdušných sil, a tedy šéfem raketových a dronových útoků Brigád Hizballáhu. Ty jsou považovány za nejmocnější iráckou polovojenskou organizaci podporovanou Íránem.

Útok se odehrál na rušné ulici. Jedoucí auto se změnilo v ohnivou kouli a ozvalo se několik výbuchů. Šlo o přesný zásah, při kterém podle Američanů nezahynul žádný civilista a nevznikly jiné škody, uvedla BBC. Další dva mrtví měli být strážci.

Na místě se shromáždil velký dav protestujících, kteří skandovali, že "Amerika je největší ďábel", popsala televize. Další demonstranti se vydali k silně opevněné americké ambasádě v přísně hlídané zelené zóně. Proíránské milice vyzvaly krátce po útoku k odvetě.

Napětí na Blízkém východě roste. Pákistán se pomstil za útok Íránu (1/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.