Americký Kongres chce opět zakázat TikTok. Kvůli obavám o národní bezpečnost

Bezpečnostní hrozba, nebo pošlapávání ústavních práv stamilionů Američanů. Americká veřejnost se hádá o to, kam až sahá svoboda slova. Sociální síť TikTok funguje od roku 2016. Z produktu čínské firmy se stal fenomén a nejrychleji rostoucí sociální síť. Používá ji miliarda lidí a také okolo 170 milionů Američanů.

Problém tkví v údajném napojení sociální sítě na čínskou vládu. Panují obavy, že uživatelská data kontroluje Peking. "Kvůli vlastnictví TikToku se zvyšují obavy o národní bezpečnost. Obavy jsou takové, že by se čínská vláda například mohla pokusit ovlivnit nadcházející volby," uvedla americká právnička Jesicca Levinsonová.

S tím nesouhlasí uživatelé TikToku, kteří už protestují i před Bílým domem. Podle nich by zákaz ohrožoval první dodatek ústavy, ve kterém je zakotvena svoboda projevu. "Neobdrželi jsme jediný veřejný důkaz, který by potvrdil, že Čína nějakým způsobem skutečně zneužívá naše data," namítají protestující.

[chooze:article;value:545198]

"Spojené státy by měly respektovat zásady tržního hospodářství a systém spravedlivé hospodářské soutěže a zdržet se neoprávněného vytlačování zahraničních společností," prohlásil mluvčí čínského ministerstva obchodu Che Ja-tung.

"V posledních letech, jakkoli Spojené státy nemají žádný důkaz, že by TikTok představoval takzvanou národní hrozbu, nepolevily v utlačování TikToku," postěžoval si mluvčí čínského ministerstva zahraničí Wang Wen-pin.

Pokud by senát zákon schválil, bude mít firma ByteDance šest měsíců na to dceřinou firmu v USA prodat. V opačném případě aplikace bude muset zmizet z onlineových distribučních služeb v USA. O koupi je ale velký zájem. Jedním z uchazečů je bývalý americký ministr financí Steven Mnuchin.

TikTok přitom používá i americký prezident Joe Biden, který se chce přiblížit k mladším voličům. Pokud by ale zákon o jeho zákazu Kongresem prošel, Biden by ho podepsal.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.